Космацька громада
Івано-Франківська область, Косівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Про небезпеку куріння кальяну

Дата: 28.11.2023 11:35
Кількість переглядів: 67

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

Про небезпеку куріння кальяну

    Згідно з дослідженням близько половини населення України віком від 15 років обізнані про шкоду вживання кальяну. А трошки більше ніж 40% дорослих українців погоджуються з тим, що пасивне куріння кальяну може викликати серйозні захворювання.

   Всесвітня організація охорони здоров’я наголошує: 1 година куріння кальяну дорівнює 100 викуреним сигаретам. Курець під час сесії кальяну робить близько 200 затяжок, вдихаючи в 30–40 разів більше диму, ніж під час куріння сигарет. У цей час в організм потрапляє значно більша кількість чадного газу, що може призвести до кисневого голодування, запаморочення тощо.

     Тривале вдихання вторинного кальянного диму може спричинити запаморочення, отруєння чадним газом, а надалі — астму, ішемічну хворобу серця, інсульт і навіть рак легень, стравоходу та шлунка.

     85% складників диму кальяну не мають запаху, кольору, смаку, проте осідають на меблях і стінах та мають токсичний вплив на здоровʼя людей. Дим містить нітрозаміни, поліциклічні ароматичні вуглеводні, важкі метали: миш’як, хром, свинець. Витяжні системи не здатні впоратися з очищенням повітря від таких сполук, тож зрештою вони осідають на поверхнях меблів, предметів і можуть потрапляти в суміжні приміщення.

     Кальянце тютюновий виріб, який має нікотин і може викликати нікотинову залежність. Для приваблення більшої кількості людей до куріння тютюнова індустрія вигадала нові продукти для кальянів — так звані безнікотинові, або безтютюнові суміші для куріння кальяну. Хибно вважати, що такі суміші становлять меншу загрозу для курців або пасивних курців. Дим такого виду кальяну все ще містить продукти згорання вугілля, чадний газ, поліциклічні ароматичні вуглеводнівизначені або потенційні канцерогени. Такі речовини збільшують ризик розвитку раку, хвороб серця та легенів.

      Крім того, через спільне використання кальяну можна заразитися інфекційними хворобами: герпесом, гепатитом, туберкульозом і COVID-19. При цьому змінний мундштук не зменшує ризику зараження, оскільки мікроорганізми живуть у колбі та трубці.

     Тютюнова індустрія докладає значних зусиль і вводить в оману споживачів, які недооцінюють справжні ризики вдихання ароматизованого кальянного диму. Одна з причин широкого поширення куріння кальянівнедостатній рівень обізнаності про шкоду кальяну та відсутність усвідомлення реальної загрози такого дозвілля. Тому на виконання Оперативного плану дій по зменшенню вживання тютюну та нікотину в Івано-Франківській області, спеціалістами Косівсько-Верховинського міжрайонного відділу регулярно проводиться санітарно-освітня робота серед школярів освітніх закладів району.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь