Космацька громада
Івано-Франківська область, Косівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Всесвітній тиждень обізнаності про протимікробну резистентність – розповідаємо про проблеми стійкості до протимікробних препаратів

Дата: 22.11.2023 14:49
Кількість переглядів: 77

Фото без описуФото без опису

Всесвітній тиждень обізнаності про протимікробну резистентність – розповідаємо про проблеми стійкості до протимікробних препаратів

 

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області інформує, що з 18 по 24 листопада триває Всесвітній тиждень обізнаності про протимікробну резистентність, метою якого підвищення інформованості і розуміння суспільством проблеми стійкості (резистентності) до протимікробних препаратів.

Протимікробна резистентність – це здатність  мікроорганізмів (бактерій, грибів і та ін.) протидіяти лікарським засобам, які призначені для знищення чи інактивації цих мікроорганізмів.

Набуття мікроорганізмами стійкості до лікарських засобів звужує можливості для лікування хвороб, які ці мікроорганізми викликають. Виникнення стійкості до протимікробних препаратів спостерігається у всьому світі та у широкого спектру мікроорганізмів. Поширеність цього явища росте та загрожує здоров'ю як людей, так і тварин.

Причиною утворення антибіотикоризистентності є неправильне та надмірне використання цих лікарських засобів у медицині людини та тваринництві.

Безпосередні наслідки інфікування резистентними мікроорганізмами можуть бути серйозними, включаючи більш тривалий перебіг хвороби, підвищену смертність, тривалішу госпіталізацію, слабший захист пацієнтів від інфікування під час операцій та інших медичних процедур, а також збільшення вартості лікування. Стійкість до протимікробних препаратів має наслідки для всіх галузей охорони здоров'я і різних секторів, впливає на суспільство в цілому.

Долучаючись до Всесвітнього тижня обізнаності про протимікробну резистентність, фахівці Держпродспоживслужби та експерти європейського проєкту EU4SaferFood розробили інформаційні матеріали для:

  • власників домашніх тварин;

  • фермерів та власників сільськогосподарських тварин;

  • приватних ветеринарів;

  • державних ветеринарних інспекторів;

  • виробників і дистриб’юторів протимікробних засобів.

Йдеться про таке:

  • Протимікробна резистентність. Що це таке?

  • Чому важливо про це знати?

  • Як поширюється?

  • Як правильно застосовувати протимікробні засоби?

  • А також деякі професійні питання, на які варто звернути увагу виробникам і дистриб’юторам протимікробних засобів, приватним ветеринарам та державним ветеринарним інспекторам.

Інформаційні матеріали (буклети та постери) можна знайти на вебпорталі Держпродспоживслужби за посиланням  https://dpss.gov.ua/bezpechnist-harchovih-produktiv-ta-veterinarna-medicina/pamyatki-rekomendaciyi

Для зручності – всі матеріали опубліковано у форматі для друку.

Дбаймо про своє здоров’я та здоров’я наших тварин – у нас єдине здоров’я!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь