Космацька громада
Івано-Франківська область, Косівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Про стан захворюваності на грип та ГРВІ серед мешканців Косівського та Верховинського районів

Дата: 07.11.2023 14:56
Кількість переглядів: 16

Про стан захворюваності на грип та ГРВІ серед мешканців Косівського та Верховинського районів

 

У жовтні в Україні почався епідемічний сезон, тобто серед населення зростає кількість респіраторно-вірусних сезонних захворювань таких як ГРВІ, COVID-19 та грип. Вірус грипу підстерігає нас всюди: у закладах охорони здоров’я, транспорті, супермаркетах, аптеках – у всіх місцях масового скупчення людей. Джерело інфекції — хворий із клінічно вираженою чи безсимптомною формою хвороби. Хвора людина, навіть із легкою формою грипу, становить небезпеку для оточуючих протягом усього періоду прояву симптомів – це, в середньому, 7 днів. Шлях передавання інфекції — повітряно-краплинний.

З початку епідсезону серед жителів Косівського та Верховинського районів зареєстровано 759 випадків захворювання на ГРВІ та COVID-19. За минулий тиждень з 27.10 по 03.11.2023 року зареєстровано 146 випадків, з них 101 дитина віком до 17 років. Основний відсоток серед захворівших – школярі (46,6 %). Госпіталізовано 10 осіб, в тому числі 8 дітей.

За інформацією  ДУ «Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» в епідемічному сезоні 2023-2024 років в Україні прогнозується реєстрація  грипу змішаної етіології, як вірусів грипу А/ а також грипу В. Станом на 07.11.2023 в Косівському районі лабораторно підтверджено випадок грипу В серед дорослого населення.

Основна різниця у симптомах грипу і ГРВІ полягає у тому, що грип набагато небезпечніший, розпочинається раптово і гостро, впродовж періоду хвороби різко виражені ломота в тілі, температура тіла вище 38 °С, озноб, задишка, головний біль, біль у м’язах, а також може призводити до ускладнень, таких як бронхіт, пневмонія, синусит, отит, менінгоенцефаліт. ГРВІ – зазвичай починається поступово і супроводжується відчуттям “розбитості” та загального нездужання, при наявності аденовірусної інфекції, розвивається кон’юнктивіт фолікулярного або катарального типу.

Єдиним дієвим засобом профілактики грипу є вакцинація, особливо для старших людей віком 60 років і старші,особи які мають ослаблений імунітет чи супутні захворювання, вагітні жінки, люди з професійної групи ризику (медики, вчителі, військові, продавці тощо). 

Для профілактики грипу у сезоні 2023-2024   запропоновано наступний антигенний склад для чотиривалентних вакцин проти вірусів грипу:

  • Вірус, подібний A/ Victoria /4897/2022 (H1N1)pdm09;

  • Вірус, подібний A/ Darwin 9 /2021( H3N2);

  • Вірус , подібний B /Austria/ 1359417/2021 ( лінія  B /Victoria);

  • Вірус, подібний B/ Phuket / 3073/2013( лінія   B /Yamagata).

Саме ці штами увійшли до складу чотиривалентних вакцин проти грипу, які  використовуються в цьому епідсезоні.

Вакцину від грипу можна придбати за власні кошти у аптечній мережі районів. В наявності вакцини: GC Flu (ДжісіФлю), країна виробник Корея та Vaxigrip tetra (Ваксігрип), країна виробник Франція. Станом на 07.11.2023 року вакциновано 189 жителів Косівського району.

Пам’ятайте – вакцинація захищає від важкого перебігу хвороби! 

 

Косівсько Верховинський

міжрайонний відділ

ДУ « ІФОЦКПХМОЗ»

Завідувач відділення

епід.нагляду ( спостереження) та профілактики

інфекційних захворювань

Л.Гавронська


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь