Космацька громада
Івано-Франківська область, Косівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Протягом 2023 року на Івано-Франківщині скасовано карантинний режим на загальній площі 1764,06 га

Дата: 17.10.2023 11:19
Кількість переглядів: 16

Фото без опису

Протягом 2023 року на Івано-Франківщині скасовано карантинний режим на загальній площі 1764,06 га

 

Одним з основних завдань управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області  є проведення обстежень території області на виявлення регульованих шкідливих організмів.

Так протягом 2023 року станом на 01 жовтня спеціалісти управління провели обстеження на загальній площі 12,35 тис.га. Обстеженню підлягали: лісові насадження, землі сільськогосподарського призначення, тепличні господарства, сади та розсадники а також парки, лісосмуги, придорожні смуги та ін.

Одним з методів виявлення і моніторингу регульованих шкідливих організмів є використання феромонних пасток. Так, у період активного розвитку шкідників протягом вегетаційного періоду спеціалістами проведено обстежень на загальній площі 1741 га та виставлено 265 комплектів пасток. За результатами проведених обстежень у чотирьох випадках виявлено карантинного шкідника – Західного кукурудзяного жука.

У разі виявлення карантинних організмів на території України запроваджується карантинний режим як особливий правовий режим, що передбачає систему фітосанітарних заходів, які здійснюються у карантинній зоні з метою локалізації та ліквідації карантинних організмів. Карантинним є вид шкідливого організму, який у разі занесення або обмеженого поширення на території України може завдати значної шкоди рослинам і рослинним продуктам. При цьому фітосанітарними є будь-які заходи, включаючи усі нормативно-правові вимоги, фітосанітарні правила та процедури, що є обов'язковими для виконання органами державної влади та особами.

Відповідно до ст. 33 Закону України «Про карантин рослин» карантинний режим запроваджено на загальній площі 133,69 га у чотирьох господарствах Івано-Франківського та Коломийського районів.

Важливе значення у боротьбі з карантинними організмами відіграє виконання фітосанітарних заходів у карантинних зонах, визначених розпорядженнями місцевих адміністрацій. Завдяки виконанню цих заходів вдалось повність локалізувати та ліквідувати карантинні організми, що дозволило у 2023 році скасувати карантинний режим на загальній площі 1764,06 га. З них: на західного кукурудзяного жука – 1763,31 га в Івано-Франківському та Коломийському районі, амброзію полинолисту – 0,5 га в Івано-Франківському районі та золотисту картопляну нематоду – 0,25 га в Верховинському районі.

Звертаємо увагу, що громадяни та особи, які здійснюють господарську діяльність, пов’язану з виробництвом, переробкою, зберіганням, транспортуванням, торгівлею рослинами і рослинними продуктами, зобов’язані здійснювати систематичний моніторинг земельних угідь, які належать їм на правах власності або користування, а також потужностей (об’єктів), на яких здійснюється виробництво та/або обіг рослин, продуктів рослинного походження з метою виявлення регульованих шкідливих організмів, сприяти проведенню карантинних заходів у карантинних та прилеглих до них зонах у разі виявлення карантинних організмів та невідкладно повідомляти про виявлення таких організмів Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь