Космацька громада
Івано-Франківська область, Косівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

   Вплив тютюнопаління на серцево-судинну систему

Дата: 07.09.2023 16:19
Кількість переглядів: 28

Фото без опису

     Вплив тютюнопаління на серцево-судинну систему
 
  Інсульт  і на далі залишається однією з головних причин смерті та інвалідизації серед українців. Проте,інсульт можна профілактувати,вплинувши  на основні фактори ризику.

 Тютюнопаління – один з основних факторів ризику інсульту, навіть у малих дозах тютюн негативно впливає на ваше здоров’я! Тютюн є другою після артеріальної гіпертонії провідною причиною серцево-судинних захворювань. 
   Під впливом тютюнового диму, відбувається адгезія, тобто налипання формених елементів крові до стінки судини, це зумовлює утворення тромбів. Якщо тромб утворюється в коронарних судинах чи судинах мозку, це в свою чергу, спричиняє розвиток інфаркту/інсульту відповідно.

  Негативний вплив на серцево-судинну систему при палінні пов’язаний зі згубним впливом всіх компонентів тютюнового диму, до складу якого входить понад 4 000 хімічних речовин, з яких 250 – фармакологічно активні, токсичні, мутагенні, а понад 50 – канцерогенні. 

 Загальновизнано, що вплив факторів тютюнового диму на серцево-судинну систему, в першу чергу, обумовлений роллю нікотину й оксиду вуглецю

  При впливі нікотину на серцево-судинну систему спостерігається підвищення частоти серцевих скорочень, артеріального тиску, швидкості скорочення міокарда, збільшення споживання міокардом кисню. Підраховано, що серце людини, яка палить, за добу робить на 12 000-15 000 скорочень більше, ніж серце людини, яка не вживає тютюн. Такий посилений режим роботи серця веде до його передчасного «зношування». Після випалювання 2-3 цигарок дрібні кровоносні судини спазмують, цей стан  зберігається 20-30 хвилин. У тих, хто палить 1 пачку цигарок в день, судини постійно перебувають у стані спазму – в результаті порушується нормальна трофіка багатьох тканин організмуПостійний спазм кровоносних судин є істотним чинником розвитку атеросклерозу, ішемічної хвороби серця, гіпертонічної хвороби.

  Оксид вуглецю утворює міцне з’єднання з гемоглобіном ,утворюючи карбоксигемоглобін, що призводить до погіршення доставки кисню до тканин і органів – настає кисневе голодування тканин. У курців зі стажем -концентрація карбоксигемоглобіну в крові досягає 7-10%. Це на третину, а то й наполовину зменшує можливості «нормального» гемоглобіну доставки кисню до серцевого м’яза, що в 21 раз підвищує ймовірність появи атеросклеротичних бляшок в кровоносних судинах , головного чинника порушення прохідності судин та як наслідок інфаркту, інсульту.

 

Згідно досліджень :

 -Дві п'ятих усіх смертей від інсульту у віці до 65 років пов'язані з курінням.
  -Куріння подвоює ризик ішемічного інсульту та збільшує ймовірність геморагічного інсульту в 4 рази.
   асивне куріння підвищує ризик інсульту на 20-30%.
  -Через п’ять років після відмови від куріння ризик інсульту для колишнього курця майже такий самий, як і для людини, яка не курила все життя.

Дізнатись про дієві методи відмови від куріння можна:на сайті https://stopsmoking.org.ua/
 
 Бережіть себе!!!Турбота про здоров'я- наш вклад у перемогу!!!!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь