Космацька громада
Івано-Франківська область, Косівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Загальнонаціональна  «наздоганяюча» кампанія вакцинації проти кору, паротиту та краснухи нещепленого дитячого населення

Дата: 25.07.2023 17:21
Кількість переглядів: 39

Фото без опису

Загальнонаціональна  «наздоганяюча» кампанія вакцинації проти кору, паротиту та краснухи нещепленого дитячого населення

 

   Протягом усього  існування  людства  нас  супроводжують інфекційні хвороби. Епідемії та пандемії минулих століть забирали життя сотень тисяч людей, спустошували населені пункти, потребували величезних матеріальних затрат на боротьбу з ними.

   Найдієвішою та найефективнішою імунопрофілактика стала у ХХ столітті, коли було винайдено і застосовано вакцини проти багатьох небезпечних інфекційних хвороб.

У минулому сторіччі завдяки імунопрофілактиці була ліквідована натуральна віспа, зменшилась до поодиноких випадків захворюваність на поліомієліт, дифтерію, правець тощо.

   Під  час  війни  зростає  ймовірність  виникнення  спалаху  багатьох  інфекційних  захворювань. Зокрема, особливу  увагу слід  приділити  профілактиці кору, оскільки це найзаразніше  захворювання, відоме  у  світі.

Нагадаю, що для  кору характерні виникнення  спалахів , які мають циклічний характер і відбуваються в Україні кожних чотири-п’ять років. Попередній спалах кору в Україні тривав у 2017–2019 роках, і з огляду на те, що спалахи циклічні, новий може виникнути вже у 2023 році.  

  Головною причиною спалахів кору є низьке охоплення профілактичними щепленнями проти кору дітей у попередні роки. Для колективного імунітету необхідно, щоб 95% населення мали імунітет до цієї хвороби, який створюється завдяки вакцинації.

   Щорічно, починаючи з 2020 року,  в  Україні,  в  зв’язку  з пандемією COVID-19,  а  потім з  потім з повномасштабним  військовим  вторгнення  РФ в Українузначно  знизилися  показники  охоплення  вакцинацією  та  ревакцинацією  дитячого  населення  проти  кору, паротиту  та  краснухи. Оскільки у  цей період більшість закладів освіти перебували на дистанційній формі навчання, багато закладів дошкільної освіти не працювали, населення з дітьми переміщувалось як в середині країни, так і за її межі  та  відмічалися  перебої  у забезпеченні  закладів  охорони здоров’я  імунобіологічними препаратами.

    Так  по  Косівському  районі  за 2022 рік  план вакцинації  дітей виконано  на 76 % , а  ревакцинації  дітей  в  6 років виконано на 71 %, що  вкрай  недостатньо для  формування  колективного  імунітету .

 З метою попередження зростання захворюваності в Україні організовано проведення  загальнонаціональної  « Catch up  кампанії імунізації нещепленого дитячого населення від кору, епідемічного паротиту та краснухи “  з 17.07.2023р.

  Протягом кампанії щеплення проти кору, а також епідемічного паротиту та краснухи отримають діти до 17 років, які зовсім не вакциновані проти вищезазначених інфекційних захворювань або щеплені з порушенням Національного календаря щеплень (щеплення проти кору, епідемічного паротиту, краснухи є обов’язковими і проводяться в 12 місяців та 6 років).

   У  її межах  напередодні нового навчального року необхідно  охопити  щепленнями  проти кору, краснухи  та  епідемічного  паротиту дітей, які  внаслідок різних  обставин  пропустили  планові  щеплення.

   Імунізація захищає мільйони людей від хвороб та інвалідності і стає надійним засобом активного довголіття, закликаємо батьків  переглянути  вакцинальний  статус  вашої дитини   та звернутися  до  сімейних лікарів  закладів охорони здоров’я.

 Вакцина КПК  є , а лікувальна мережа готова до прийому пацієнтів.

Будьте здорові  та  подбайте  про здоров’я своїх дітей – вакцинуйте  їх від кору.

 

 

 

Зав. відділення епіднагляду ( спостереження)

та  профілактики  інфекційних  захворювань                    Людмила Гавронська

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь