Космацька громада
Івано-Франківська область, Косівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Нітрати в ранніх овочах.

Дата: 17.07.2023 12:27
Кількість переглядів: 23

Фото без опису

Нітрати в ранніх овочах.

   При обранні ранніх овочів, необхідно пам’ятати:

  • надійніше купувати ранні овочі в магазинах, там продукцію приймають від виробників, що мають необхідні документи щодо вмісту нітратів у овочах;

  • чим більший плід, тим більше в ньому стимулюючих речовин;

  • вся зелень (кріп, шпинат, петрушка) і огірки повинні бути темно-зеленого кольору, обріз коренів зелені повинен бути свіжим, а огірки твердими і мати тонку шкірку;

  • вибирайте легку і не дуже тверду молоду капусту з яскраво-зеленими блискучими листями і вологим, свіжим обрізом;

  • при виборі болгарського перцю рекомендується звертати увагу на чашечку (вона повинна бути зеленою) і мати свіжий обріз.

          Кількість нітратів можна істотно зменшити, дотримуючись таких порад:

  • перед вживанням і приготуванням ретельно мийте овочі, видаляйте позеленілі частини (картопля,морква);

  • після миття замочіть овочі на 15-20 хвилин у холодній воді, злийте воду і замочіть ще раз;

  • в огірках,моркві,буряку бажано очищати шкірку, а також зрізати плодоніжки і хвостики (не менш як сантиметр з обох бокiв)

  • стебла зелені (петрушка, кріп та ін.) накопичують більше нітратів, ніж гілочки, тому їх вживати в їжу не рекомендується;

  • овочі, що не будете піддавати тепловій обробці (огірки, помідори, капуста, зелень) обов’язково перед вживанням збризніть лимонним або гранатовим соком — кислота, яка в них міститься, має властивість знешкоджувати нітрати. Річ у тім, що отруйні для організму нітросполуки перетворюються в шлунку на небезпечні лише під впливом нітробактерій, а лимонна кислота швидко заблокує їх розмноження;

  • при тепловій обробці рівень нітратів знижується на 60-80%;

  • не зберігайте овочі довго навіть у холодильнику — при зміні температури і довгому зберіганні нітрати швидко перетворюються на нітрити;

  • готуйте на один раз і ні в якому разі не зберігайте розрізані овочі і салати в холодильнику.

Слід пам’ятати, що найбільше скупчення нітратів у шкірці й біля «хвостиків», а в капусті – у верхніх листках і в качані. Обов'язково видаляйте жовту серцевину з червоного помідора.

 

    Спеціалістами санітарно-гігієнічної лабораторії  Косівсько-Верховинського міжрайонного відділу протягом першого півріччя 2023 року проведено  відбір  та дослідження 48 проб овочів на вміст нітратів у 19 закладах Косівського та Верховинського районів.

Досліджувані проби відповідають вимогам чинного законодавства.

           Фельдшер-лаборант

           санітарно- гігієнічної лабораторії 

           Павлюк Л.В

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь