Нітрати в ранніх овочах.
Нітрати в ранніх овочах.
При обранні ранніх овочів, необхідно пам’ятати:
-
надійніше купувати ранні овочі в магазинах, там продукцію приймають від виробників, що мають необхідні документи щодо вмісту нітратів у овочах;
-
чим більший плід, тим більше в ньому стимулюючих речовин;
-
вся зелень (кріп, шпинат, петрушка) і огірки повинні бути темно-зеленого кольору, обріз коренів зелені повинен бути свіжим, а огірки твердими і мати тонку шкірку;
-
вибирайте легку і не дуже тверду молоду капусту з яскраво-зеленими блискучими листями і вологим, свіжим обрізом;
-
при виборі болгарського перцю рекомендується звертати увагу на чашечку (вона повинна бути зеленою) і мати свіжий обріз.
Кількість нітратів можна істотно зменшити, дотримуючись таких порад:
-
перед вживанням і приготуванням ретельно мийте овочі, видаляйте позеленілі частини (картопля,морква);
-
після миття замочіть овочі на 15-20 хвилин у холодній воді, злийте воду і замочіть ще раз;
-
в огірках,моркві,буряку бажано очищати шкірку, а також зрізати плодоніжки і хвостики (не менш як сантиметр з обох бокiв)
-
стебла зелені (петрушка, кріп та ін.) накопичують більше нітратів, ніж гілочки, тому їх вживати в їжу не рекомендується;
-
овочі, що не будете піддавати тепловій обробці (огірки, помідори, капуста, зелень) обов’язково перед вживанням збризніть лимонним або гранатовим соком — кислота, яка в них міститься, має властивість знешкоджувати нітрати. Річ у тім, що отруйні для організму нітросполуки перетворюються в шлунку на небезпечні лише під впливом нітробактерій, а лимонна кислота швидко заблокує їх розмноження;
-
при тепловій обробці рівень нітратів знижується на 60-80%;
-
не зберігайте овочі довго навіть у холодильнику — при зміні температури і довгому зберіганні нітрати швидко перетворюються на нітрити;
-
готуйте на один раз і ні в якому разі не зберігайте розрізані овочі і салати в холодильнику.
Слід пам’ятати, що найбільше скупчення нітратів у шкірці й біля «хвостиків», а в капусті – у верхніх листках і в качані. Обов'язково видаляйте жовту серцевину з червоного помідора.
Спеціалістами санітарно-гігієнічної лабораторії Косівсько-Верховинського міжрайонного відділу протягом першого півріччя 2023 року проведено відбір та дослідження 48 проб овочів на вміст нітратів у 19 закладах Косівського та Верховинського районів.
Досліджувані проби відповідають вимогам чинного законодавства.
Фельдшер-лаборант
санітарно- гігієнічної лабораторії
Павлюк Л.В