Космацька громада
Івано-Франківська область, Косівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Нітрати в ранніх овочах.

Дата: 17.07.2023 12:27
Кількість переглядів: 41

Фото без опису

Нітрати в ранніх овочах.

   При обранні ранніх овочів, необхідно пам’ятати:

  • надійніше купувати ранні овочі в магазинах, там продукцію приймають від виробників, що мають необхідні документи щодо вмісту нітратів у овочах;

  • чим більший плід, тим більше в ньому стимулюючих речовин;

  • вся зелень (кріп, шпинат, петрушка) і огірки повинні бути темно-зеленого кольору, обріз коренів зелені повинен бути свіжим, а огірки твердими і мати тонку шкірку;

  • вибирайте легку і не дуже тверду молоду капусту з яскраво-зеленими блискучими листями і вологим, свіжим обрізом;

  • при виборі болгарського перцю рекомендується звертати увагу на чашечку (вона повинна бути зеленою) і мати свіжий обріз.

          Кількість нітратів можна істотно зменшити, дотримуючись таких порад:

  • перед вживанням і приготуванням ретельно мийте овочі, видаляйте позеленілі частини (картопля,морква);

  • після миття замочіть овочі на 15-20 хвилин у холодній воді, злийте воду і замочіть ще раз;

  • в огірках,моркві,буряку бажано очищати шкірку, а також зрізати плодоніжки і хвостики (не менш як сантиметр з обох бокiв)

  • стебла зелені (петрушка, кріп та ін.) накопичують більше нітратів, ніж гілочки, тому їх вживати в їжу не рекомендується;

  • овочі, що не будете піддавати тепловій обробці (огірки, помідори, капуста, зелень) обов’язково перед вживанням збризніть лимонним або гранатовим соком — кислота, яка в них міститься, має властивість знешкоджувати нітрати. Річ у тім, що отруйні для організму нітросполуки перетворюються в шлунку на небезпечні лише під впливом нітробактерій, а лимонна кислота швидко заблокує їх розмноження;

  • при тепловій обробці рівень нітратів знижується на 60-80%;

  • не зберігайте овочі довго навіть у холодильнику — при зміні температури і довгому зберіганні нітрати швидко перетворюються на нітрити;

  • готуйте на один раз і ні в якому разі не зберігайте розрізані овочі і салати в холодильнику.

Слід пам’ятати, що найбільше скупчення нітратів у шкірці й біля «хвостиків», а в капусті – у верхніх листках і в качані. Обов'язково видаляйте жовту серцевину з червоного помідора.

 

    Спеціалістами санітарно-гігієнічної лабораторії  Косівсько-Верховинського міжрайонного відділу протягом першого півріччя 2023 року проведено  відбір  та дослідження 48 проб овочів на вміст нітратів у 19 закладах Косівського та Верховинського районів.

Досліджувані проби відповідають вимогам чинного законодавства.

           Фельдшер-лаборант

           санітарно- гігієнічної лабораторії 

           Павлюк Л.В

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь