Пам’ятка для населення, яке перебувало в зоні підтоплення!!!
У зв’язку з підтопленнями ,які відбулися в Косівському районі зростає ризик виникнення інфекційних захворювань, можливі спалахи гострих кишкових інфекцій, пов’язаних з водним фактором передачі, харчові отруєння.Тому після сходу води рекомендуємо:
-
провести рекультивацію земель — очистити поверхню ґрунту від сторонніх предметів (гілля, сміття тощо), перекопати городи і присадибні ділянки на глибину 20-25 см,очистити від бруду подвір’я;
-
індивідуальні вигреби та надвірні туалети у разі переповнення водою спорожнити за допомогою асенізаційної машини та продезінфікувати хлорним вапном або іншими дезінфекційними засобами, призначеними для цього;
-
провести попередню дезінфекцію колодязя за допомогою деззасобів, дозволених Міністерством охорони здоров’я для дезінфекції води питної згідно інструкції по застосуванню;
-
після попередньої дезінфекції провести чистку дна від мулу, бруду, сміття та випадкових предметів, здійснити максимальне відкачування води. Вибраний з колодязя бруд та мул поміщають у яму на відстані не менше 20 м від колодязя на глибину 0,5 м, заливають 10% розчином хлорного вапна чи 5% розчином гіпохлориту кальцію та закопують;
-
провести остаточну дезінфекцію поверхні оголовку, стінок, дна та води в колодязі за допомогою деззасобів, дозволених Міністерством охорони здоров’я для дезінфекції води питної згідно інструкції по застосуванню;
-
для підтвердження, що вода в колодязі безпечна, можна направити проби для проведення лабораторних досліджень ;
-
не пийте сиру воду із забруднених джерел водопостачання;
-
для пиття і приготування їжі – використовувати питну бутильовану воду ;
-
при необхідності звертайтесь до органів місцевого самоврядування щодо забезпечення питною водою гарантованої якості з альтернативних джерел водопостачання;
-
провести дератизацію в місцях можливого скупчення гризунів;
-
розчистити, просушити та обробити дезінфекційними та протигрибковими засобами підвали, житлові приміщення;
-
продезінфікувати домашній посуд кип’ятінням або дезінфікуючими засобами;
-
при харчуванні у непристосованих умовах виключати контакт продуктів з ґрунтом та піском.
-
не вживайте продукти, у т.ч. консервовані, які були підтоплені, забруднені, з пошкодженою упаковкою тощо.
Всі роботи слід виконувати в гумових або господарських рукавичках, а після завершення – ретельно вимити руки з милом, обробити антисептиком.
У разі появи ознак інфекційних захворювань (підвищення температури тіла, лихоманка, запаморочення, головний біль, болі у животі, нудота, пронос, нежить, кашельвисипи на тілі тощо) терміново звертайтесь за кваліфікованою медичною допомогою!!!
Зав.відділення епідеміологічного нагляду(спостереження)
та профілактики неінфекційних захворювань
Ходан А.М.