Космацька громада
Івано-Франківська область, Косівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Рекомендації щодо профілактики отруєннь грибами

Дата: 21.06.2023 15:43
Кількість переглядів: 42

Фото без опису

Рекомендації щодо профілактики отруєннь грибами

В теперішній військовий час не лише отруйні, а й їстівні гриби, що виросли на екологічно забруднених територіях або змінили свої властивості під впливом певних факторів, викликають у людей отруєння.  Дані лабораторних досліджень вказують на значне забруднення дикорослих грибів важкими металами, що може також бути причиною отруєнь або підсилювати дію грибних токсинів.

Щоб запобігти отруєнню  грибами дотримайтесь  рекомендацій :

  • відмовитися від споживання дикорослих грибів, а споживати штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх в магазинах;

  • збирати тільки ті гриби, які дуже добре знають, остерігатися від збирання пластинчатих грибів,

  • не збирати старі, перезрілі або дуже молоді гриби, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також ті, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях;

  • не збирати гриби під час посухи, оскільки вони втрачають воду і накопичують токсини;

  • не купувати гриби з рук у приватних осіб у місцях несанкціонованої торгівлі (на ринках, автошляхах, в місцях стихійної торгівлі);

  • ніколи не покладатися на "домашні" методи визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок – вони помилкові;

  • не вживати спиртних напоїв під час споживання грибів, це прискорює процеси всмоктування грибної отрути;

  • категорично не давати гриби дітям ,вагітним та жінкам, що годують груддю, та особам, які страждають на захворювання шлунково-кишкового тракту,літнім людям;

  • при приготуванні гриби спочатку промити та відварити не менше трьох разів у підсоленій воді протягом 30 хвилин, готові страви з грибів зберігати на холоді в емальованому посуді, але не більше однієї доби;

  • у разі отруєння, негайно викликати екстрену медичну допомогу-«103»;

  •  промийте шлунок простою водою;

  • пийте багато рідини (вода, підсолена вода чи прохолодний чай) — це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини;

  • прийміть сорбенти;

  • дотримуйтеся постільного режиму.

 

 

Залишки грибів або грибних страв слід обов’язково зберегти, адже

лабораторне їх дослідження допоможе з’ясувати причину отруєння та

призначити правильне лікування.

 

 

Завідувач відділу епідеміологічного нагляду (спостереження)

та профілактики неінфекційних захворювань 

Ходан  А.М.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь