Космацька громада
Івано-Франківська область, Косівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області ЗАСТЕРІГАЄ!

Дата: 15.06.2023 14:05
Кількість переглядів: 41

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області ЗАСТЕРІГАЄ!

 

Внаслідок терористичного знищення росіянами Каховської ГЕС у Херсонській, Миколаївській, Запорізькій областях та на Дніпропетровщині спостерігається масовий мор риби. Десятки тисяч риб залишилися на обмілілих водоймах. Така ж ситуація, велика ймовірність загибелі риби, найближчими днями може скластися в інших постраждалих регіонах країни.

Мертву рибу або ту, що вмирає, категорично не можна збирати для подальшого зберігання, готувати чи споживати. Жоден спосіб приготування не зробить її безпечною, така риба може містити збудники інфекційних хвороб, паразитів чи інші забруднювачі, в тому числі небезпечні хімічні речовини. 

Наголошуємо, що ймовірність потрапляння в обіг такої «ПРОДУКЦІЇ» значна, адже недобросовісні виробники можуть здійснювати її переробку (солити чи в’ялити) та реалізувати. Спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області будуть проводити моніторингові відвідування операторів ринку харчових продуктів, діяльність яких пов’язано з переробкою риби та обігом рибопродуктів, звертатиметься увага на рибопереробних підприємствах на документальне підтвердження простежуваності сировини, дотримання технології виробництва, умов зберігання, забезпечення виробничого контролю готової продукції. Також буде посилено ветеринарно-санітарний контроль за реалізацією риби на агропродовольчих ринках області.

Застерігаємо споживачів: уникайте купівлі риби в місцях стихійної торгівлі!

Велику загрозу становлять харчові отруєння та харчові токсикоінфекції. Одну з найбільших загроз може нести ботулізм – гостре інфекційне захворювання, яке виникає в результаті вживання продуктів, отруєних токсинами, що виробляються бактеріями-збудниками хвороби. Ці токсини є одними із найсильніших серед усіх відомих біологічних отрут. Ботулізм – гостра токсикоінфекція, викликана паличкою Clostridium botulinum і її токсином. Присутність ботулотоксину в харчових продуктах не змінює їх органолептичних властивостей. Необхідно категорично виключити придбання виготовлених у домашніх умовах консервів, в’яленої, копченої, солоної риби й інших продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб. Збудник ботулізму стійкий до впливу зовнішніх факторів. Ігнорування хвороби або неправильне та несвоєчасне лікування може призвести до паралічу і навіть смерті.

Симптоми ботулізму включають:

  • виражену втому, слабкість, запаморочення, нудоту, головний біль;

  • зниження чіткості зору (неможливо читати дрібний текст), сухість у ротовій порожнині та горлі, а також утруднення під час ковтання та мовлення;

  • блювання, запор і здуття живота;

  • параліч дихальних м'язів.

Усі хворі на ботулізм, незалежно від клінічної форми захворювання, підлягають госпіталізації. Успіх лікування залежить від ранньої діагностики, правильного лікування, у більшості випадків — введення ботулінічного антитоксину.

Якщо ви помітили перші ознаки харчового отруєння, не займайтеся самолікуванням, а терміново зверніться за медичною допомогою до лікарів.

 

Наголошуємо: Будьте пильними та дбайте про своє здоров’я!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь