Космацька громада
Івано-Франківська область, Косівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

До уваги Прикарпатських аграріїв: прогноз розвитку шкідників та хвороб сільськогосподарських культур у червні  

Дата: 09.06.2023 11:54
Кількість переглядів: 61

Фото без опису

 

Агрометеорологічні умови травня (перепади температурного режиму прохолодні ночі та вітряна погода) мали помітний вплив як на ріст рослин, так і на розповсюдження хвороб та шкідників.

У червні розповсюдження та розвиток хвороб збільшуватиметься, а також підвищиться активність та чисельність шкідників. Тому, моніторинг фітосанітарного стану сільськогосподарських рослин матиме важливе значення у регулюванні чисельності шкідливих організмів та своєчасному застосуванні засобів захисту рослин.

<>

Так, у посадках картоплі у червні масово розвиватиметься колорадський жук, за сприятливих погодних умов у першій декаді місяця очікується відродження личинок. За умов жаркої погоди (t° вище 26°С, вологість 58-75%) у червні ймовірний прискорений розвиток усіх фаз колорадського жука, що сприятиме зростанню його шкідливості на більш пізніх посадках картоплі, перцю та баклажанів.

За масової появи личинок І-ІІ віків чисельністю 10-20 екз. на кущ картоплі за 8-10% заселення обприскують дозволеними до використання інсектицидами.

В першій половині червня в посадках картоплі слід очікувати появу фітофторозу. Необхідно пам’ятати, що ефективність боротьби з хворобою визначається своєчасністю застосування фунгіцидів.

При ураженні 1% листової поверхні ефект обробок знижується, а при 10% ураженні зупинити хворобу при сприятливих умовах для її розвитку вже неможливо. Враховуючи, що погодні умови в області сприятливі для розвитку фітофторозу, обробки повинні бути направлені не на лікування хвороби, а на її профілактику.

Розвиток сухих плямистостей (альтернаріозу) можливий за умов жаркої погоди в поєднанні з опадами в період бутонізації картоплі (температура -24-30°С та вологість повітря – 80-100%).

Для захисту посадок картоплі від хвороб застосовують фунгіциди системно-контактної дії з різними діючими речовинами почергово, відповідно до « Переліку…».

<…>

 

Детальний прогноз фітосанітарного стану та рекомендації щодо захисту основних сільськогосподарських рослин у господарствах області у червні 2023 року можна прочитати або завантажити за посиланням https://vetif.gov.ua/images/02.06.23_Prognoz_na_cherven.doc 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь