Космацька громада
Івано-Франківська область, Косівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Санітарні вимоги до транспортування харчових продуктів

Дата: 05.06.2023 15:41
Кількість переглядів: 44

  Фото без опису

 

  Відповідно до статті 43 та 44 Розділу VII "Загальні гігієнічні вимоги щодо поводження з харчовими  продуктами" Закону  України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів" , встановлено гігієнічні вимоги до рухомих та/або тимчасових потужностей та транспортних засобів для перевезення харчових продуктів. Згідно яких розглянемо основні вимоги:

1) транспортні засоби та/або контейнери, що використовуються для перевезення харчових продуктів, є чистими, утримуються у належному стані, що забезпечує захист харчових продуктів від забруднення, та мають таку конструкцію, що забезпечує результативне чищення та/або дезінфекцію;

2) якщо використання транспортних засобів та/або контейнерів для перевезення нехарчових продуктів може призвести до забруднення харчового продукту, для перевезення якого вони можуть потім застосовуватися, вони використовуються тільки для перевезення харчових продуктів;

3) у разі одночасного використання транспортних засобів та/або контейнерів для перевезення харчових та нехарчових продуктів або у разі одночасного перевезення різних харчових продуктів забезпечується таке розділення продуктів, що унеможливлює їх забруднення. Для уникнення ризику забруднення забезпечується результативне очищення зазначених транспортних засобів та/або контейнерів перед кожним наступним завантаженням;

4) перевезення рідких, гранульованих, порошкових харчових продуктів здійснюється в ємностях та/або контейнерах/танкерах, передбачених для перевезення тільки харчових продуктів. Зазначені ємності та/або контейнери/танкери чітко промарковані державною мовою, що вказує на їх використання виключно для перевезення харчових продуктів, або мають маркування "тільки для харчових продуктів";

   5) забезпечувати захист від будь-якого ризику забруднення, зокрема від шкідників та гризунів;

   6) бути обладнані засобами для підтримання належної особистої гігієни;

   7) поверхні (включаючи поверхню обладнань), що контактують з харчовими продуктами, утримуються у непошкодженому стані, легко чистяться та дезінфікуються, зроблені з гладких, нержавіючих, нетоксичних, придатних до миття матеріалів;

 

 

 

   8) мати належні засоби для підтримання температури, необхідної для зберігання харчових продуктів, та її контролю;

   Для перевезення харчових продуктів використовують тільки спеціалізований автотранспорт, який повинен мати маркування «Продукти». 

   Швидкопсувні продукти повинні перевозитися в охолоджених або ізотермічних транспортних засобах - рефрижераторах.

 Для перевезення хліба, хлібобулочних та кондитерських виробів закриті машини і фургони обладнають дерев'яними висувними лотками, в яких продукти і надходять на підприємство.

Рибу, м'ясо, птицю, ковбасні вироби, субпродукти перевозять у спеціально обладнаних машинах або ящиках, оббитих усередині оцинкованим або лудженим залізом, листовим алюмінієм.
 
  Молоко пляшкове транспортують у сітчастих металевих ящиках, розливне - у флягах, щільно закупорених кришками. Фляги з молоком, що надходять на підприємства громадського харчування, повинні бути опломбовані, сметану і сир перевозять в бочках і флягах з маркуванням заводу-виробника.
 

 Овочі перевозять у спеціальній тарі - мішках, корзинах, ящиках. Велика кількість овочів дозволяється перевозити навалом, але за умови ізоляції їх від інших продуктів.
 
  Особливо строгі вимоги пред'являються до перевезення напівфабрикатів. Тривалість перевезення з повинна бути не більше 2 год. Для доставки м'ясних, рибних, овочевих та інших напівфабрикатів повинна бути спеціальна маркована тара з щільно прагненням кришками, яку забороняється використовувати для зберігання сировини і готової продукції. За відсутності охолоджуваного транспорту напівфабрикати, попередньо охолоджені, рекомендується перевозити в спеціальних ізотермічних контейнерах. До транспортуються напівфабрикатах повинні додаватися сертифікат або накладна від підприємства-виробника із зазначенням числа і години приготування, граничних термінів їх реалізації, часу відправки, температурного режиму зберігання, а також прізвищ осіб, відповідальних за якість продукції. У ящиках з котлетами і рубаним біфштексами, які надходять з м'ясопереробних підприємств, вкладають якісні посвідчення, в яких вказані найменування підприємства, продукції, дата і година їх виготовлення, а також номер пакувальника.
 
  Ще більш суворі вимоги пред'являють до перевезення готових виробів з базових їдалень в філії, роздаткові та буфети. Перевезенні підлягають страви та кулінарні вироби, приготовані не більше ніж за 1 год до відправки. Граничний термін і реалізації не повинен перевищувати 3 год з моменту виготовлення. Готову їжу доставляють в термосах і в спеціально виділеній для цього посуді з щільно закриваються кришками.

Дотримання даних вимог із забезпечення відповідного розміщення харчових продуктів -максимально знизить ризик їх забруднення.

 

Зав.віділення епід.нагляду(спостереження)                          Ходан А.М.

та профілактики  неінфекційних захворювань


« повернутися

Код для вставки на сайт

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь