29 травня відзначається Всесвітній день здорового травлення
Адміністрація Косівсько-Верховинського міжрайонного відділу ДУ «ІФ ОЦКПХ МОЗ» просить надрукувати на ваших сайтах інформаційну статтю на тему: «29 травня- Всесвітній день здорового травлення»
Начальник відділу Анатолій УЗЮМОВ
29 травня відзначається Всесвітній день здорового травлення започаткований у 2004 році з метою підвищення рівня громадської та професійної обізнаності щодо розладів травлення та здорового харчування.
Система травлення має життєво важливе значення в підтримці здорового і активного способу життя. Шлунково-кишковий тракт містить 80% імунної системи.
Кожен день разом з їжею в систему травлення потрапляє кілька мільярдів бактерій, тому так важливо стежити за тим, щоб ця система працювала без збоїв.
За оцінками фахівців, причиною більшості захворювань є неправильне харчування, яке повинно бути регулярним, різноманітним, повноцінним і збалансованим.
Харчування вагітних жінок значно впливає на плід. Зокрема, дефіцит йоду і фолієвої кислоти у раціоні вагітних може призвести до народження дітей з низькою вагою або вродженими вадами розвитку.
Недостатній вміст білка, йоду, вітаміну А, фолієвої кислоти, кальцію, заліза при харчуванні новонароджених і дітей раннього віку призводить до затримки розвитку, підвищеного ризику інфекційних захворювань, високого ризику смерті, сліпоти, анемії, неправильної мінералізації кісток.
Харчування підлітків має задовільняти значні енергетичні потреби організму, пов’язані з бурхливим фізичним розвитком.
Здорове харчування дорослих дозволяє уникнути розвитку ряду захворювань і зберегти здоров’я навіть у глибокій старості. Недостатнє споживання овочів і фруктів, надлишок жиру в продуктах сприяють розвитку надлишкової маси тіла, гіпертонії, анемії, серцево-судинних захворювань і раку.
Щоб подолати негативні впливи на здоров’я, яке і так страждає від стресу, пов’язаного з війною, варто дбати про своє харчування:
-
використовуйте принцип тарілки здорового харчування;
-
щодня включайте до їжі різноманітні цільнозернові злаки;