Космацька громада
Івано-Франківська область, Косівський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

  Будьте пильні – «кишковий єрсиніоз» не дрімає!

Дата: 23.05.2023 16:35
Кількість переглядів: 29

       Будьте пильні – «кишковий єрсиніоз» не дрімає!

     Єрсиніоз залишається актуальною проблемою, так як в Україні реєструються спорадичні випадки цього захворювання, а також спалахи в організованих колективах.

       Єрсиніоз кишковий – гостре інфекційне захворювання, яке викликає Yersinia enterocolitica, характеризується фекально-оральним механізмом передачі, симптомами інтоксикації, ураженням шлунково-кишкового тракту, печінки, суглобів, інших органів і систем. Джерело інфекції:
 Кишковий єрсиніоз можна віднести до сапронозних інфекційних хвороб. Для існування збудника як виду необхідна паразитична фаза в організмі тварин. Основний резервуар в природі – грунт. Вторинні резервуари інфекції – гризуни, сільськогосподарські та домашні тварини. Зрідка джерелом зараження може стати хвора людина, в якої збудник здатен виділятися з випорожненнями до 90 діб, або бактеріоносій.
 Механізм передачі – фекально-оральний, який реалізується харчовим (інфікування людини відбувається при вживанні інфікованих продуктів - молока, м’яса, яєць, овочів, фруктів, які тривало зберігалися на холоді), рідше водним шляхами (при вживанні некип’яченої води з відкритих водоймищ) та контактно-побутовим. Захворюванню притаманні гострий початок, явища інтоксикації, катаральний синдром, ураження шлунково-кишкового тракту, і суглобів, екзантема, збільшення печінки і лімфатичних вузлів. Інкубаційний період триває від 15 годин до 7 діб (в середньому 2-3дні). Часто клінічні прояви єрсиніозу подібні до шигельозу, гострого апендициту, ревматизму, інфекційно-алергічного артриту, при генералізованому перебігу – менінгококової інфекції, сепсису.

    З метою попередження спалахів єрсиніозів проводиться періодичний бактеріологічний контроль, а саме змиви з овочів (капусти, картоплі, буряків, моркви, цибулі) фруктів, а також полиць стелажів та обладнання овочесховищ. Профілактичні заходи потрібно проводити, діючи на всі ланки епідпроцесу.
 Обов’язковий постійний санітарний контроль за джерелами водопостачання, проведення санітарно-гігієнічних заходів на об’єктах харчування, контроль за зберіганням, приготуванням та реалізацією готових страв; захист продуктових складів, овочесховищ від гризунів, систематичне проведення комплексу дератизаційних заходів; ветеринарний контроль за тваринами; і звичайно ж, дотримання правил загальної та особистої гігієни.

Не будьте байдужі – бережіть своє здоров’я!


 Лікар- дезінфекціоніст

відділення  епід.нагляду ( спостереження)

та профілактики  інфекційних захворювань

Мар’яна БОВИЧ

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь