Космацька громада
Івано-Франківська область, Косівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Основні вимоги до гігієни персоналу, який працює у зоні поводження з харчовими продуктами:

Дата: 02.05.2023 12:54
Кількість переглядів: 123

Основні вимоги до гігієни персоналу, який працює у зоні поводження з харчовими продуктами:

 До роботи допускається персонал, який не має протипоказань щодо поводження з харчовими продуктами та пройшов навчання з питань гігієни персоналу, що підтверджено відповідними записами. Усі  новоприйняті працівники повинні пройти обов'язкове навчання за програмою  гігієнічної  підготовки  і  здати  іспит  з відміткою про це у відповідному журналі і в особистій книжці.   В подальшому  усі  працівникивключаючи  адміністрацію   та інженерно-технічний персонал,  незалежно від стажу роботи, повинні один раз у два роки проходити  навчання  і  перевірку  гігієнічних знань. Дані навчання та видача довідки про їх проходження проводиться спеціалістами Косівсько-Верховинського міжрайонного відділу.

 -Кухарі та кондитери повинні бути забезпечені на робочих місцях технологічною документацією на страви та вироби.

-Усі працівникидміністрація,завідувачі виробництва,кухарі,кухонні працівники,кондитери,офіціанти,працівники складів,холодильників,прибиральники приміщень та персонал,який миє обладнання,посуду,інвентар,працівники зайняті ремонтними роботами у виробничих та складських приміщеннях  проходять медичне обстеження в установленому законодавством порядку, результати якого відображаються в їх особових медичних книжках.

-Усі  працівники  перед  початком  роботи повинні одягти чистий санітарний одяг. До санітарного одягу відносяться халати, куртка, штани, фартух, косинка або ковпак. Санітарна одяг має бути білого кольору, завжди чистий і повністю закривати тіло.Одяг має бути підібраний за розміром.  Косинки і ковпаки повинні щільно облягати голову, щоб вберегти продукцію від попадання волосся.

- Дотримуватися чистоти рук, коротко стригти нігті ,так як під ними можуть перебувати мікроорганізми і яйця глистів.

-Перед відвідуванням туалету санітарний одяг знімають і вішають на гачку (вішаки), призначеному для цього. Забороняється  одягати  на  санітарний  одяг будь-який верхній одяг.

 -Після відвідування туалету необхідно   ретельно вимити руки теплою водою з милом  і  продезінфікувати  їх  дозволеним  до застосування в харчовій промисловості дезінфікуючим засобом.


 -На шкірі рук не повинно бути подряпин, нагноєнь, опіків, порізів, в яких знаходяться стафілококи і стрептококи. Ці мікроорганізми при попаданні на продукт викликають його зараження. Ранки треба змащувати настоянкою йоду і не допускати такого робочого до роботи, пов'язаної з безпосередньою обробкою продукту. Це важливо при приготуванні кремів і кремових виробів.
 
 -Не можна застібати санітарний одяг шпильками, голками, шпильками, щоб уникнути попадання цих предметів у готову продукцію. Предмети туалету (дзеркало, гребінець, пудреницю і пр.) треба залишати в гардеробній.
 
 -Санітарний одяг не можна виносити з собою, після роботи її необхідно залишати в індивідуальних шафах, встановлених в роздягальні. Шафи повинні утримуватися в чистоті, в них не можна зберігати їжу і брудний посуд, так як це сприяє розмноженню гризунів, тарганів і мух. Індивідуальні шафи для зберігання санітарного одягу необхідно періодично очищати, мити і дезінфікувати. Санітарний одяг перуть у пральнях.
 
 -Місця громадського користування (їдальні, туалети, умивальні, гардероб) повинні утримуватися в доброму санітарному стані. В іншому випадку вони можуть з'явитися джерелами поширення патогенних мікроорганізмів на виробництві. х. В умивальних кімнатах має бути електрорушник або одноразові паперові рушники.
 
 -Прийом їжі повинен здійснюватися в спеціальних цехових буфетах, їдальнях. Не дозволяється приймати їжу безпосередньо на робочому місці, так як в готову продукцію можуть потрапити залишки їжі, паперу і т. д.

 

-Забороняється куріння у виробничих цехах щоб уникнути попадання в готову продукцію попелу, недопалків, сірників. Для куріння відводяться спеціальні місця.
 
 -У технологічних цехах категорично забороняється зберігання аптечок. Аптечки повинні бути розміщені в тамбурах технологічних цехів, дільниць, в побутових приміщеннях. В аптечках не рекомендується тримати з різким запахом та фарбувальні ліки (наприклад, замість спиртового розчину йоду мати перекис водню).

-Слюсарі,  електромонтери  та  інші працівники,  зайняті ремонтними   роботами   у   виробничих,   складських   приміщеннях підприємства,   повинні   виконувати  правила  особистої  гігієни, працювати у цехах в санітарному одязі,  інструменти  переносити  у спеціальних закритих ящиках з ручками.

-Суб’єкти господарської діяльності зобов’язані мати Правила роботи закладів (підприємств) ресторанного господарства, Санітарні правила, санітарний журнал, особові медичні книжки працівників, журнали реєстрації вступного інструктажу з питань охорони праці та реєстрації інструктажів з питань охорони праці, а також книгу відгуків та пропозицій.

 

Зав.відділення епідеміологічного нагляду(спостереження)          

та профілактики неінфекційних захворювань                         Ходан     А.М


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь