Космацька громада
Івано-Франківська область, Косівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Основні вимоги до гігієни персоналу, який працює у зоні поводження з харчовими продуктами:

Дата: 02.05.2023 12:54
Кількість переглядів: 202

Основні вимоги до гігієни персоналу, який працює у зоні поводження з харчовими продуктами:

 До роботи допускається персонал, який не має протипоказань щодо поводження з харчовими продуктами та пройшов навчання з питань гігієни персоналу, що підтверджено відповідними записами. Усі  новоприйняті працівники повинні пройти обов'язкове навчання за програмою  гігієнічної  підготовки  і  здати  іспит  з відміткою про це у відповідному журналі і в особистій книжці.   В подальшому  усі  працівникивключаючи  адміністрацію   та інженерно-технічний персонал,  незалежно від стажу роботи, повинні один раз у два роки проходити  навчання  і  перевірку  гігієнічних знань. Дані навчання та видача довідки про їх проходження проводиться спеціалістами Косівсько-Верховинського міжрайонного відділу.

 -Кухарі та кондитери повинні бути забезпечені на робочих місцях технологічною документацією на страви та вироби.

-Усі працівникидміністрація,завідувачі виробництва,кухарі,кухонні працівники,кондитери,офіціанти,працівники складів,холодильників,прибиральники приміщень та персонал,який миє обладнання,посуду,інвентар,працівники зайняті ремонтними роботами у виробничих та складських приміщеннях  проходять медичне обстеження в установленому законодавством порядку, результати якого відображаються в їх особових медичних книжках.

-Усі  працівники  перед  початком  роботи повинні одягти чистий санітарний одяг. До санітарного одягу відносяться халати, куртка, штани, фартух, косинка або ковпак. Санітарна одяг має бути білого кольору, завжди чистий і повністю закривати тіло.Одяг має бути підібраний за розміром.  Косинки і ковпаки повинні щільно облягати голову, щоб вберегти продукцію від попадання волосся.

- Дотримуватися чистоти рук, коротко стригти нігті ,так як під ними можуть перебувати мікроорганізми і яйця глистів.

-Перед відвідуванням туалету санітарний одяг знімають і вішають на гачку (вішаки), призначеному для цього. Забороняється  одягати  на  санітарний  одяг будь-який верхній одяг.

 -Після відвідування туалету необхідно   ретельно вимити руки теплою водою з милом  і  продезінфікувати  їх  дозволеним  до застосування в харчовій промисловості дезінфікуючим засобом.


 -На шкірі рук не повинно бути подряпин, нагноєнь, опіків, порізів, в яких знаходяться стафілококи і стрептококи. Ці мікроорганізми при попаданні на продукт викликають його зараження. Ранки треба змащувати настоянкою йоду і не допускати такого робочого до роботи, пов'язаної з безпосередньою обробкою продукту. Це важливо при приготуванні кремів і кремових виробів.
 
 -Не можна застібати санітарний одяг шпильками, голками, шпильками, щоб уникнути попадання цих предметів у готову продукцію. Предмети туалету (дзеркало, гребінець, пудреницю і пр.) треба залишати в гардеробній.
 
 -Санітарний одяг не можна виносити з собою, після роботи її необхідно залишати в індивідуальних шафах, встановлених в роздягальні. Шафи повинні утримуватися в чистоті, в них не можна зберігати їжу і брудний посуд, так як це сприяє розмноженню гризунів, тарганів і мух. Індивідуальні шафи для зберігання санітарного одягу необхідно періодично очищати, мити і дезінфікувати. Санітарний одяг перуть у пральнях.
 
 -Місця громадського користування (їдальні, туалети, умивальні, гардероб) повинні утримуватися в доброму санітарному стані. В іншому випадку вони можуть з'явитися джерелами поширення патогенних мікроорганізмів на виробництві. х. В умивальних кімнатах має бути електрорушник або одноразові паперові рушники.
 
 -Прийом їжі повинен здійснюватися в спеціальних цехових буфетах, їдальнях. Не дозволяється приймати їжу безпосередньо на робочому місці, так як в готову продукцію можуть потрапити залишки їжі, паперу і т. д.

 

-Забороняється куріння у виробничих цехах щоб уникнути попадання в готову продукцію попелу, недопалків, сірників. Для куріння відводяться спеціальні місця.
 
 -У технологічних цехах категорично забороняється зберігання аптечок. Аптечки повинні бути розміщені в тамбурах технологічних цехів, дільниць, в побутових приміщеннях. В аптечках не рекомендується тримати з різким запахом та фарбувальні ліки (наприклад, замість спиртового розчину йоду мати перекис водню).

-Слюсарі,  електромонтери  та  інші працівники,  зайняті ремонтними   роботами   у   виробничих,   складських   приміщеннях підприємства,   повинні   виконувати  правила  особистої  гігієни, працювати у цехах в санітарному одязі,  інструменти  переносити  у спеціальних закритих ящиках з ручками.

-Суб’єкти господарської діяльності зобов’язані мати Правила роботи закладів (підприємств) ресторанного господарства, Санітарні правила, санітарний журнал, особові медичні книжки працівників, журнали реєстрації вступного інструктажу з питань охорони праці та реєстрації інструктажів з питань охорони праці, а також книгу відгуків та пропозицій.

 

Зав.відділення епідеміологічного нагляду(спостереження)          

та профілактики неінфекційних захворювань                         Ходан     А.М


« повернутися

Код для вставки на сайт

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь