Космацька громада
Івано-Франківська область, Косівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Інформація

Дата: 06.04.2023 14:35
Кількість переглядів: 144

Фото без опису

СКАРЛАТИНА

 

    По  Косівському  району  протягом   останніх 2 тижнів  відмічається   зростання  кількості  хворих на  скарлатину. Так зареєстровано 3  випадки  скарлатини серед  дитячого населення  Косівського району. Це діти  віком 2 роки, 7 та 8 років.

   Останні  випадки  захворюваності  на  скарлатину  в  районі  реєструвалися  в  2019 році; за рік було зареєстровано 4 випадки захворювання  серед дитячого населення.

   Захворюваність на скарлатину повсюдна, але у країнах з помірно холодним і вологим кліматом вона реєструється частіше. Як правило, кількість хворих збільшується  восени і взимку.

    В цьому сезоні відмічається різкий підйом захворюваності на скарлатину серед дітей та осіб молодого віку. У Британії було зафіксовано понад 4,5 тис. випадків захворювання на скарлатину (впродовж осені 2022 року). Зростання захворюваності відбулося і в інших країнах Європи, що пов’язано із адаптацією збудника у зв’язку з тривалими глобальними обмежувальними заходами.

      Скарлатина - це інфекційне захворювання, яке викликає ß-гемолітичний стрептокок групи А. Для хвороби характерні дрібні точкові висипання, підвищення температури і озноб, загальна інтоксикація.

   На скарлатину найчастіше хворіють діти віком 1-9 років. Причиною скарлатини є стрептокок групи А, який може викликати ураження нирок, ангіну, ревматизм, хронічний тонзиліт та інші. Збудники скарлатини легше поширюються при тісному контакті, наприклад між членами сімʼї, у дитячих садочках, школах, офісах. Скарлатина розвивається за умови зниження імунітету в момент передачі інфекції.

   Профілактика скарлатини:

   Профілактика захворювання полягає у ранньому виявленні та ізоляції джерела інфекції. Хворим на скарлатину слід перебувати в ізоляції 10 днів, якщо перебіг захворювання легкий і без ускладнень + 12 днів їм не можна відвідувати місця великого скупчення людей: школи, офіси тощо. Тож ізоляція триває мінімум до 3 тижнів.  Тижневий карантин в класі шкільного або дошкільного закладу, який відвідує дитина ). На жаль, від скарлатини не існує вакцини і попередити зараження неможливо.

  Дієва профілактика скарлатини включає:

  • дотримання правил особистої гігієни;

  • регулярне вологе прибирання і провітрювання приміщень;

  • обмеження перебування в місцях масового скупчення людей.

При появі  перших ознак недуги необхідно негайно звернутися до сімейного лікаря. Не займайтесь самолікуванням.

Бережіть себе і будьте здорові!

 

 

 

Зав. відділення епіднагляду ( спостереження)

та  профілактики  інфекційних  захворювань                    Людмила Гавронська


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь