Космацька громада
Івано-Франківська область, Косівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Інформація

Дата: 08.03.2023 12:17
Кількість переглядів: 69

Тарілка здорового харчування для дітей

 

          Харчування дітей к сформувати звички правильного харчування дітей дошкільного та шкільного віку, що включити в дитяче меню - одна з найбільш обговорюваних і актуальних тем для батьківСпеціалісти Косівсько-Верховинського міжрайонного відділу ознайомлять Вас з основними принципами здорого харчування дітей.

 

У меню на тиждень дитини закладу дошкільної світи або школяра повинні бути: кожен день - овочі, фрукти, крупи і молоко; 1-2 рази на тиждень - риба; 1 раз в тиждень - червоне м'ясо (яловичина); 1-2 рази на тиждень - бобові; 2-3 рази - яйця; 2-3 рази - сир і сир; біле м'ясо.

 

        Сніданок - основний і обов'язковий прийом їжі, який повинен забезпечити молоду людину запасом енергії на кілька годин.

       Годуйте дитину тільки тоді, коли її організм остаточно прокинеться.
 На пробудження потрібно від 20 до 40 хвилин, а прискорити цей процес допомагає ранкова зарядка.

                    У сніданок можна включити:

  • каші (з маслом або молоком), макарони, картопляне пюре;

  • яйця, сир;

  • м'ясо або рибу;

  • какао, чай, натуральний сік, компот або кава з молоком.

          Обід - основний прийом їжі, під час якого дитині важливо отримувати перше, друге і десерт. 

  1. Перше - гаряче рідке блюдо: невелика порція м'ясного, рибного або овочевого супу, борщу, солянки або ін.

  2. Друге - гарнір (каша, макарони, картопля) з додаванням відвареного або тушкованого м'яса або риби, котлети, тушкованих або свіжих овочів.

  3. Десерт - з помірним вмістом цукру.

           Важливо пояснити дитині, що ніякий бутерброд за корисністю не зрівняється з тарілкою гарячого супу.

          Полуденок. Між обідом і вечерею доцільно зробити невеликий перекус, але найбільшу кількість їжі повинна з'їдатися саме у першій половині дня, під час сніданку і обіду.

          Вечеря - легка,  включає гарячу страву. Вечеряти бажано мінімум за 2 години до сну. Можна включати на вечерю:            

  • яєчня або омлет;

  • сир;

  • тушковані овочі або рибу;

  • відварне м'ясо;

  • овочевий салат;

  • гречану, рисову або вівсяну кашу;

  • бобові зі свіжими овочами та ін.

 

 

 

          Знайомтеся із тарілкою здорового харчування

  • Овочі та фрукти повинні становити основну частину прийому їжі – ½ тарілки. Забезпечте різноманітність кольору і виду їжі. І пам'ятайте, що картопля не вважається овочем через негативний вплив на рівень цукру в крові.

  • Віддавайте перевагу цільнозерновим продуктам – ¼ тарілки: цільні та неочищені зерновіячмінь, зерна пшениці, вівсянка, гречка, неочищений рис і продукти, виготовлені з них. Наприклад, макарони з твердих сортів пшениці корисніші, ніж білий хліб, білий рис і інші очищені зерна.

  • Білок – ¼ тарілки. Риба, курка, квасоля, горіхиздорові та різноманітні джерела білка. Споживайте щодня дві столові ложки різноманітних несолоних і несолодких горіхів. Найбільша харчова цінність у волоських горіхах. Їх можна додати в салат, і вони добре поєднуються з овочами. Обмежте споживання червоного м'яса і уникайте переробленого, як бекон і сосиски. Щодня варто з’їдати 1-2 яйця.

  • Корисні рослинні олії – в помірній кількості. Обирайте корисні рослинні олії, як-от оливкова, рапсова, кукурудзяна, соняшникова, арахісова та інші. Надзвичайно корисним є риб’ячий жир, тому слід прагнути регулярно споживати жирну морську рибу.Уникайте частково гідрогенізованих олій, які містять шкідливі трансжири. Пам'ятайте, що знижена жирність не завжди означає користь.

  • Пийте воду або чай. Відмовтеся від солодкихазованих напоїв. Споживайте одну або дві порції молока і молочних продуктів на день. Обмежте вживання соку до маленької склянки на день.

  • Фрукти можна вживати як десерт або окремий прийом їжі. Не обов'язково розміщувати їх на тарілці. Головне не забувати про споживання фруктів у достатній кількості. Їжте їх не менше 300 г на день. Стигле яблукочудовий варіант перекусу і майже половина мінімальної норми. Також корисні груші, апельсини, банани, виноград, абрикоси, сливи, вишні, персики, полуниця, суниця, малина, смородина, порічка, ожина, чорниця та інші фрукти і ягоди.

  • Намагайтесь їсти молочні продукти 2-3 рази на день. Наприклад, молоко, йогурт, кефір, твердий та кисломолочний сир, сметану. Кальцій, який міститься в них, засвоюється організмом найкраще. Бажано обирати продукти без цукру та з низькою та помірною жирністю. Споживання вершкового масла слід обмежити.

 

            Не забувайте правильно поєднувати продукти:

  • сирі овочі і салати добре давати дитині перед їжею, вони тоді краще засвоюються і добре стимулюють травлення;

  • Не використовувати в одній страві білки або жири різного походженняНаприклад, м'ясо не подавати з молоком, краще - з овочами;

  • Каші, макарони, картопля містять складні вуглеводи, тому їх краще чергувати для різноманітності харчування.

            Продукти, від яких краще відмовитися:

  • чіпси,  сухарики зі смаковими добавками;

  • ковбасні та копчені продукти;

  • будь-які напівфабрикати і фастфуд;

  • гострі і дуже пряні вироби;

  • консерви, спеції і багато солі;

  • всі без винятку газовані напої.

 

 основні рекомендації щодо правильного харчування:

  • Споживати адекватну кількість калорій зі здорових продуктів.

  • Споживати різноманітну, корисну їжу .

  • Зменшити споживання солі, цукру, жирів, а також технічно перероблених продуктів, трансжирів.

  • Дотримуватися режиму харчування (3 основні прийоми їжі і 1-2 перекуси), сформувати здорові харчові звички.

  • ·  Пити достатньо рідини, в основному за рахунок простої природної води       -   30 мл на 1 кг маси тіла .

  • Дотримуватися правил харчової безпеки – чистота, свіжі продукти та ін.

  • Бути фізично активними, рухатися протягом дня, не менше 30 хвилин для дорослих і 60 хвилин для дітей.

 

Поки ви несете відповідальність за харчування дитини -  від Вас залежать її звички здорового способу життя зараз і в майбутньому.

 

Зав.віділення епід.нагляду(спостереження)                          Ходан Анастасія

та профілактики  неінфекційних захворювань

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь