Космацька громада
Івано-Франківська область, Косівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Інформація

Дата: 08.03.2023 12:17
Кількість переглядів: 83

Тарілка здорового харчування для дітей

 

          Харчування дітей к сформувати звички правильного харчування дітей дошкільного та шкільного віку, що включити в дитяче меню - одна з найбільш обговорюваних і актуальних тем для батьківСпеціалісти Косівсько-Верховинського міжрайонного відділу ознайомлять Вас з основними принципами здорого харчування дітей.

 

У меню на тиждень дитини закладу дошкільної світи або школяра повинні бути: кожен день - овочі, фрукти, крупи і молоко; 1-2 рази на тиждень - риба; 1 раз в тиждень - червоне м'ясо (яловичина); 1-2 рази на тиждень - бобові; 2-3 рази - яйця; 2-3 рази - сир і сир; біле м'ясо.

 

        Сніданок - основний і обов'язковий прийом їжі, який повинен забезпечити молоду людину запасом енергії на кілька годин.

       Годуйте дитину тільки тоді, коли її організм остаточно прокинеться.
 На пробудження потрібно від 20 до 40 хвилин, а прискорити цей процес допомагає ранкова зарядка.

                    У сніданок можна включити:

  • каші (з маслом або молоком), макарони, картопляне пюре;

  • яйця, сир;

  • м'ясо або рибу;

  • какао, чай, натуральний сік, компот або кава з молоком.

          Обід - основний прийом їжі, під час якого дитині важливо отримувати перше, друге і десерт. 

  1. Перше - гаряче рідке блюдо: невелика порція м'ясного, рибного або овочевого супу, борщу, солянки або ін.

  2. Друге - гарнір (каша, макарони, картопля) з додаванням відвареного або тушкованого м'яса або риби, котлети, тушкованих або свіжих овочів.

  3. Десерт - з помірним вмістом цукру.

           Важливо пояснити дитині, що ніякий бутерброд за корисністю не зрівняється з тарілкою гарячого супу.

          Полуденок. Між обідом і вечерею доцільно зробити невеликий перекус, але найбільшу кількість їжі повинна з'їдатися саме у першій половині дня, під час сніданку і обіду.

          Вечеря - легка,  включає гарячу страву. Вечеряти бажано мінімум за 2 години до сну. Можна включати на вечерю:            

  • яєчня або омлет;

  • сир;

  • тушковані овочі або рибу;

  • відварне м'ясо;

  • овочевий салат;

  • гречану, рисову або вівсяну кашу;

  • бобові зі свіжими овочами та ін.

 

 

 

          Знайомтеся із тарілкою здорового харчування

  • Овочі та фрукти повинні становити основну частину прийому їжі – ½ тарілки. Забезпечте різноманітність кольору і виду їжі. І пам'ятайте, що картопля не вважається овочем через негативний вплив на рівень цукру в крові.

  • Віддавайте перевагу цільнозерновим продуктам – ¼ тарілки: цільні та неочищені зерновіячмінь, зерна пшениці, вівсянка, гречка, неочищений рис і продукти, виготовлені з них. Наприклад, макарони з твердих сортів пшениці корисніші, ніж білий хліб, білий рис і інші очищені зерна.

  • Білок – ¼ тарілки. Риба, курка, квасоля, горіхиздорові та різноманітні джерела білка. Споживайте щодня дві столові ложки різноманітних несолоних і несолодких горіхів. Найбільша харчова цінність у волоських горіхах. Їх можна додати в салат, і вони добре поєднуються з овочами. Обмежте споживання червоного м'яса і уникайте переробленого, як бекон і сосиски. Щодня варто з’їдати 1-2 яйця.

  • Корисні рослинні олії – в помірній кількості. Обирайте корисні рослинні олії, як-от оливкова, рапсова, кукурудзяна, соняшникова, арахісова та інші. Надзвичайно корисним є риб’ячий жир, тому слід прагнути регулярно споживати жирну морську рибу.Уникайте частково гідрогенізованих олій, які містять шкідливі трансжири. Пам'ятайте, що знижена жирність не завжди означає користь.

  • Пийте воду або чай. Відмовтеся від солодкихазованих напоїв. Споживайте одну або дві порції молока і молочних продуктів на день. Обмежте вживання соку до маленької склянки на день.

  • Фрукти можна вживати як десерт або окремий прийом їжі. Не обов'язково розміщувати їх на тарілці. Головне не забувати про споживання фруктів у достатній кількості. Їжте їх не менше 300 г на день. Стигле яблукочудовий варіант перекусу і майже половина мінімальної норми. Також корисні груші, апельсини, банани, виноград, абрикоси, сливи, вишні, персики, полуниця, суниця, малина, смородина, порічка, ожина, чорниця та інші фрукти і ягоди.

  • Намагайтесь їсти молочні продукти 2-3 рази на день. Наприклад, молоко, йогурт, кефір, твердий та кисломолочний сир, сметану. Кальцій, який міститься в них, засвоюється організмом найкраще. Бажано обирати продукти без цукру та з низькою та помірною жирністю. Споживання вершкового масла слід обмежити.

 

            Не забувайте правильно поєднувати продукти:

  • сирі овочі і салати добре давати дитині перед їжею, вони тоді краще засвоюються і добре стимулюють травлення;

  • Не використовувати в одній страві білки або жири різного походженняНаприклад, м'ясо не подавати з молоком, краще - з овочами;

  • Каші, макарони, картопля містять складні вуглеводи, тому їх краще чергувати для різноманітності харчування.

            Продукти, від яких краще відмовитися:

  • чіпси,  сухарики зі смаковими добавками;

  • ковбасні та копчені продукти;

  • будь-які напівфабрикати і фастфуд;

  • гострі і дуже пряні вироби;

  • консерви, спеції і багато солі;

  • всі без винятку газовані напої.

 

 основні рекомендації щодо правильного харчування:

  • Споживати адекватну кількість калорій зі здорових продуктів.

  • Споживати різноманітну, корисну їжу .

  • Зменшити споживання солі, цукру, жирів, а також технічно перероблених продуктів, трансжирів.

  • Дотримуватися режиму харчування (3 основні прийоми їжі і 1-2 перекуси), сформувати здорові харчові звички.

  • ·  Пити достатньо рідини, в основному за рахунок простої природної води       -   30 мл на 1 кг маси тіла .

  • Дотримуватися правил харчової безпеки – чистота, свіжі продукти та ін.

  • Бути фізично активними, рухатися протягом дня, не менше 30 хвилин для дорослих і 60 хвилин для дітей.

 

Поки ви несете відповідальність за харчування дитини -  від Вас залежать її звички здорового способу життя зараз і в майбутньому.

 

Зав.віділення епід.нагляду(спостереження)                          Ходан Анастасія

та профілактики  неінфекційних захворювань

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь