Космацька громада
Івано-Франківська область, Косівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Інформація

Дата: 13.01.2023 15:06
Кількість переглядів: 105

Нові меблі та їх вплив на здоров’я

  Сучасні меблі, якими люди облаштовують своє житло, нерідко містять в собі невидиму небезпеку. Їх виробляють з ДСП, МДФ і подібних матеріалів. Використовують оздоблювальні матеріали: вікна і стелі з ПВХ, деякі види шпалер, покриття для підлоги, плінтуси. Всі ці матеріалти можуть виділяти токсичні речовини протягом тривалого періоду часу. До прикладу,  формальдегід вивітрюється з меблів і підлогових покриттів приблизно 3 – 5 років. З м’яких меблів його виділення може відбуватися навіть після 10 років експлуатації.

    Такі високоактивні речовини, як формальдегіди, феноли, фталати і полімери, що виділяються з ДСП, дуже шкідливі для здоров’я.Адже хронічне отруєння ними викликає такі симптоми:

  • алергію, постійний кашель, подразнення очей, носа, горла і шкіри;

  • порушення сну, психічне збудження, тремтіння, схуднення;

  • головні болі, розлад зору і координації;

  • хронічну втому, сонливість, млявість, загальмованість;

  • розлад потовиділення і регуляції температури тіла.

Перша ознака перевищення норми вмісту парів формальдегіду в повітріхарактерний різкий запах. Він може бути Вам знайомий, як особливийлікарнянийабоаптечний” аромат. У багатьох він асоціюється з новими меблями – але насправді так пахнуть пари формальдегіду. Його запах відчувається вже при концентрації в 25 разів менше допустимої за санітарними нормами. До речі, ГДК (гранично допустима концентрація) формальдегіду в повітрі становить 0,5 мг / м³, при цьому добова ГДК – в п’ять разів менше – 0,01 мг / м³.

        Так якщо при покупці нових меблів (ламінату, виробів з фанери, оздоблювальних матеріалів з OSB, МДФ, ДСП і т.д.) наявність запаху цілком обгрунтовано. Набагато гірше, якщо він не зник за кілька днів – ось тут пора задуматися! А вже якщо одночасно з цим у вас почався занепад сил, депресія, блідне особа – майже напевно формальдегід продовжує випаровуватися з предметів інтер’єру (точніше, зі смоли, якою склеєна деревна стружка), а Ви продовжуєте його вдихати.

       Тому, убезпечити себе потрібно заздалегідьотримуючись таких рекомендацій: 

  • купувати меблі за наявності у продавця висновку державної санітарно-епідеміологічної експертизи,згідно якого меблі, ділиться на три класи (клас Е1 – вміст альдегіду не вище 10 мг на 100 г сухої деревної плити, тоді як клас Е3 – 60 мг). Відповідно  і вартість продукції буде різною – чим менше шкідливого компонента в смолі, тим вона дорожча;

  • не слід ставити предмети з ДСП і МДФ поблизу джерел тепла – біля батарей опалення, під прямі сонячні промені і т.п.;

  • перед тим, як заносити в квартиру меблі, ламінат, фанеру та інші оздоблювальні матеріали, дайте їм «вивітритися» на вулиці;

  • протягом 1-2 місяців після покупки намагайтеся не перебувати довго в кімнаті, де знаходяться меблі з ДСП;

  • частіше провітрювати кімнати, так як завдяки рециркуляції повітря концентрація формальдегіду знизитьсяе краще – поставити очищувач повітря, це допоможе частково нейтралізувати формальдегід;

  • частіше проводити вологе прибирання;

  • не слід також забувати, що зелені рослини в будинку не тільки створюють затишок, але і очищають повітря.

        На сьогоднішній день законодавством України встановлені вимоги щодо проведення лабораторного контролю виробів з полімерних та інших синтетичних матеріалів, що застосовуються у будівництві та виробництві меблів, підприємствами, які здійснюють їх виробництво. Зокрема, згідно - абз.3 ст.7 ЗУ "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення" підприємства, установи і організації зобов'язані забезпечувати лабораторний контроль за виконанням вимог щодо безпеки використання готової продукції; - п.1.2 ст.8 ЗУ "Про загальну безпечність нехарчової продукції" виробники зобов'язані проводити за власною ініціативою експертизу (випробування) зразків продукції, що введена в обіг під їхньою торговельною маркою; - п.7.2 ДСанПіН 8.2.1-181-2012 "Полімерні та полімервмісні матеріали, вироби і конструкції, що застосовуються у будівництві та виробництві меблів. Гігієнічні вимоги" систематичний виробничий лабораторний контроль за відповідністю полімерних та полімервмісних матеріалів гігієнічним вимогам та виконанням санітарних норм проводиться підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності, які здійснюють їх виробництво та застосування.

       На жальало хто з продавців меблів  зможе надати Вам сертифікат і результати досліджень, які підтверджують їх безпечність. Домашніми методами замір токсичних речовин, в тому числі формальдегіду, в квартирі провести не можливо. Для цього потрібен відповідний прилад (газоаналізатор) і спеціально навчена людина. Якщо є необхідність провести перевірку квартири на формальдегід в повітрі (наприклад, якщо сильний запах формальдегіду від меблів викликає сумніви в їх якості), то надійніше всього буде звернутися в ДУ «Івано-Франківський обласний  центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» де спеціалістами здійснюється  санітарнохімічні, токсикологічні лабораторні дослідження виробів з полімерних та інших синтетичних матеріалів на відповідність встановленим гігієнічним вимогам.

 

 

Зав.віділення епід.нагляду(спостереження)                          Ходан А.М.

та профілактики  неінфекційних захворювань

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь