Космацька громада
Івано-Франківська область, Косівський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Інформація

Дата: 09.01.2023 14:15
Кількість переглядів: 80

В районі  для своєчасного виконання заходів рутинної імунізації в повному обсязі проводяться  профілактичні щеплення дітям першого року життя, дошкільного та шкільного віку, цільовим групам дорослого населення в пунктах щеплень лікувально-профілактичних закладів.

 

Рутинна імунізація проводиться відповідно «Календаря профілактичних щеплень» затвердженого наказами МОЗ України від 16.09.2011 р. № 595 « Перелік медичних протипоказань та застережень до проведення профілактичних щеплень» та від 11.10.2019  № 2070 «Про внесення змін до Календаря профілактичних щеплень в Україні та Переліку протипоказань до проведення профілактичних щеплень».

 

В зв’язку з введенням з 24 лютого 2022 року в Україні воєнного стану, відповідно до Указу Президента України від 24.02.2022р. № 64/2022р., надзвичайно  актуальними постають питання повноти обсягу профілактичними щепленнями підлеглого контингенту району та внутрішньо переміщених осіб, прибулих з інших територій.

 

На сьогодення під особливою загрозою опинилися діти, які не мають необхідних профілактичних щеплень або щеплені з  порушенням Календаря – їх в Україні доволі багато. Разом із батьками вони тікають від видимої загрози - війни. Водночас є загрози невидимі. Такі інфекційні захворювання, як поліомієліт, туберкульоз, гепатит В, кір, краснуха, епідемічний паротит, дифтерія, кашлюк, правець, можуть поширюватись дуже швидко і загрожувати вашій дитині.

 

Якщо Ви знаходитесь на території нашого району, зверніться до найближчого медичного закладу - для надолуження графіка вакцинації.

 

Про наближення терміну проведення профілактичних щеплень  дітям, обов’язково повідомляють їх батьків або законних представників для надання інформованої згоди на щеплення відповідно  форми первинної медичної облікової документації.

 

В період воєнного стану надзвичайно актуальними постають питання збереження здоров’я військовослужбовців та бійців територіальної оборони і профілактики серед них інфекційних хвороб, у тому числі правця. Для цивільного населення, існує великий ризик інфікування та розвитку правця  в період польових робіт.

 

З метою попередження інфекцій, керованих засобами специфічної профілактики, залишаються  актуальні питання імунізації в умовах війни, які є питанням національної безпеки, оскільки здоров’я кожного залежить від рівня охоплення щепленнями всього населення  області . Попри COVID-19, рутинну вакцинацію ніхто не відміняв. Обов’язкова імунізація в Україні, яку починають робити з першого дня життя, передбачає вакцинацію проти 10 інфекційних захворювань: туберкульозу, кашлюку, дифтерії, правцю, поліомієліту, гемофільної інфекції, гепатиту В, кору, краснухи, паротиту.

Тривожна статистика свідчить про те, що в Україні під час пандемії знизилась кількість рутинної імунізації серед дитячого та дорослого населення.

А будь-які переривання планової імунізації, навіть на короткий період, призведуть до підвищення ймовірності спалахів вакцинокерованих інфекцій.

Лікар епідеміолог відділення організації

епіднагляду(спостережень) та  профілактики

інфекційних  захворювань                                                                 Г.В.Юрнюк


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь