Космацька громада
Івано-Франківська область, Косівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Інформація

Дата: 12.12.2022 15:30
Кількість переглядів: 91

Профілактика ботулізму

За даними Цетру громадського здоров’я в Україні за 10 місяців 2022року зареєстровано 79 випадків захворювання на ботулізм.

До недуги призводило вживання таких продуктів:

  • консерва м’ясна та з інших м’ясних продуктів — 32;

  • інші м’ясні вироби — 2;

  • риба прісноводна в’ялена та солена — 30;

  • риба морська в’ялена, копчена та солена — 3 ;

  • консерва рибна чи з морепродуктів — 4;

  • інші рибні вироби, морепродукти — 2;

  • консерва грибна — 3;

  • консерва овочева — 3.

 

Тому нагадуємо,що ботулізм  це гостре токсико-інфекційне захворювання, яке викликається ботулотоксином, який виділяється збудником Clostridium botulinum в результаті його життєдіяльності (розмноження та накопичення) в харчових продуктах.

Загально прийняті в домашніх умовах способи обробки харчових продуктів, такі як консервування в банках, копчення, маринування, соління та інші,  не приводять до знищення збудників ботулізму і їх спор і при тривалому збереженні в цих продуктах може утворитися токсин.В створених умовах, де відсутній кисень, наприклад в герметично закритих консервованих овочах, фруктах і грибах, які були погано промиті і оброблені термічно або непатраній рибі - починає вироблятися ботулотоксин .

Слід пам’ятати: інфіковані ботулізмом харчові продукти не змінюють своїх зовнішніх ознак. Виняток — консерви, у разі інфікування Clostridium botulinum бувають здуті — бомбажні.

Клінічна картина ботулізму залежить не від типу збудника, а від дози токсину та початку введення лікувальної антитоксичної сироватки.

Інкубаційний період при харчовому ботулізмі становить від кількох годин до 10діб, при раневому шляху зараження -5-14 днів.       Чим він чим коротший, тим важче отруєння.

Перші ознаки, що мають насторожити :

  • короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім — стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп);

  • підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;

  • порушення близького зору — ви не можете читати текст, але добре бачите предмети;

  • сильно виражена сухість у роті;

  • важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);

  • запаморочення;

  • ураження м’язів шиї та кінцівок.

При перших проявах відповідних симптомів — негайно викличте швидку –«103» .

З метою попередження випадків захворювання краще завжди дотримуватись профілактичних заходів щодо виникнення ботулізму:

- суворе дотримання основних санітарно-гігієнічних правил при обробці, зберіганні та приготуванні продуктів харчування і сировини;

- слід неухильно дотримуватись санітарно-гігієнічних вимог щодо технології виготовлення консервованих продуктів. Їх стерилізують в автоклавах, боруйнування спор відбувається лише за температури 120  С.Стерилізувати банки перед заготовкою домашньої консервації не меншеніж 10 хвилин, бляшані кришки так само кип'ятити 10 хвилин;

- не їсти консерви з бомбажом або при підозрі на недоброякісність;

- не купувати копчену, солену та в’ялену рибу на стихійних ринках,яка булла виготовлена в домашніх умовах та без лабораторного контролю;

- купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва, навіть   в закладах торгівлі, звертайте увагу на її зовнішні йвигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності;

- при розробці туш тварин та риби стежити, щоб вміст кишечника не потрапляв на м'ясо, перед готуванням теж ретельно помити рибу та м'ясо;

- необхідно сувородо тримуватись рекомендованих правил обробки банок   та теплової обробки продуктів. Домашні консерви потрібно зберігати    в холодильнику, в прохолодному місці і бажано короткий термін.

Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Пам’ятайте про вищевказані поради і залишайтеся здорові.

Зав.відділення епідеміологічного нагляду(спостереження)          

та профілактики неінфекційних захворювань                         Ходан А.М.                 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь