Космацька громада
Івано-Франківська область, Косівський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Інформація

Дата: 29.11.2022 15:16
Кількість переглядів: 77

Небезпека отруєння чадним газом

 Чадний газ — безколірний газ без запахуадний газ, складається в основному з окису вуглецю, який утворюється в результаті неповного згорання різних видів палива: вугілля, дров, нафти, природного газу  в умовах нестачі кисню.

  Отруєння може відбутися в побуті, в котельних, газогенераторних, доменних, мартенівських і ливарних цехах, у вугільних шахтах, у транспортних засобах при включеному двигуні, кабінах літаків, гаражах, у хімічній промисловості під час синтезу деяких речовин, тощо.

   Підступність чадного газу проявляється у тому, що він легко проходить через бар’єр легень, попадаючи в кров, зв’язуватися з гемоглобіном в 300 разів швидше в порівнянні з киснем, витісняючи останній і утворюючи досить стійку сполуку – карбоксигемоглобін . В результаті відбувається кисневе голодування організму в цілому, що може призвести до летальних наслідків.

Ознаки отруєння.

   Поява перших ознак та ступінь тяжкості отруєння оксидом вуглецю залежить від кількості газу в атмосфері, в якому знаходиться постраждалий. Крім того на це впливає час контакту з загазованою атмосферою, а також умови, при яких виникає отруєння.

   Невеликі його дози викликають запаморочення, головний біль (ніби “обруч” на голові), послаблення пам’яті, уваги, головокружіння, відчуття втоми і вповільнення реакції постраждалого,виникає відчуття тяжкості та пульсація в голові, потемніння та мерехтіння “мушок” в очах, шум у вухах.

   У подальшому виникає почервоніння обличчя, серцебиття, слабкість, нудота і блювання.

   При тяжких отруєннях приєднується м’язова слабість, дихання стає поверхневим, пульс стає частим, зіниці розширюються. Виникає сплутаність свідомості, наростаюча сонливість змінюється втратою свідомості. В умовах м’язового розслаблення виникає мимовільне випорожнення кишечнику і сечового міхура. Обличчя набуває блідо-синюшного забарвлення. При явищах пригнічення серцевої діяльності, дихання, виникнення судом може настати смерть.

Перша допомога при отруєнні-негайна!!!

Постраждалого необхідно негайно винести із загазованого приміщення на свіже повітря; розстебнути верхній одяг, комір сорочки і пояс. 

Якщо є можливість, потрібно принести з аптечки кисневу подушку.

На голову і груди кладуть холодний компрес і змочений холодною водою шматок тканини, рушника, носової хустинки.

Якщо потерпілий при свідомості, його потрібно напоїти міцним чаєм, чи кавою. Ні в якому випадку не можна давати алкоголю

При відсутності свідомості-дати до носу ватку з нашатирним спиртом з метою стимуляції дихальних рухів.

За відсутності диханнярозпочати штучне дихання «рот до роту» або "рот в ніс".   

Після надання першої допомоги потерпілого необхідно швидко відправити у лікарню, викликавши машину «швидкої медичної допомоги» за телефоном «103»

Основний метод лікування отруєних чадним газом – гіпербарична оксигенація. При цій методиці в організм постраждалого подається кисень під тиском, що сприяє розриву СО з гемоглобіном. Тим самим відновлюються природні механізми транспортування кисню, ліквідовується кисневе голодування, зникають явища інтоксикації.

Як уникнути отруєння чадним газом?

  • Під час користування газовими приладами тримайте відкритою кватирку чи встановлюйте вікно на провітрювання;

  • не використовуйте опалювальні прилади при відсутності тяги в димарі;

  • під час установки газової колонки, котла передбачте окремий димар для відведення продуктів згорання;

  • якщо ви використовуєте тверде паливо, не зачиняйте витяжку до моменту повного згорання палива;

  • не користуйтеся газовими приладами при сильних поривах вітру, адже може утворитися зворотна тяга. Стежте за кольором полум’я на пальниках: він має бути синім або фіолетовим. Жовте полум’яце ознака неповного згорання газу, тож необхідно відрегулювати подачу повітря в пальник;

  • не користуйтеся газовими приладами не за призначенням! Наприклад, не використовуйте газову плиту для обігріву приміщення;

  • експлуатуйте тільки справні газові прилади.

  • при роботі  автомобільного двигуна в одномісному гаражі- відкривайте   двері чи вікно.

 

Які б не були ефективними методи лікування отруєння чадним газом, всі ми маємо бути максимально пильними як в побуті, так і на виробництві для уникнення нещасних випадків.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь