Космацька громада
Івано-Франківська область, Косівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Інформація

Дата: 29.11.2022 15:16
Кількість переглядів: 91

Небезпека отруєння чадним газом

 Чадний газ — безколірний газ без запахуадний газ, складається в основному з окису вуглецю, який утворюється в результаті неповного згорання різних видів палива: вугілля, дров, нафти, природного газу  в умовах нестачі кисню.

  Отруєння може відбутися в побуті, в котельних, газогенераторних, доменних, мартенівських і ливарних цехах, у вугільних шахтах, у транспортних засобах при включеному двигуні, кабінах літаків, гаражах, у хімічній промисловості під час синтезу деяких речовин, тощо.

   Підступність чадного газу проявляється у тому, що він легко проходить через бар’єр легень, попадаючи в кров, зв’язуватися з гемоглобіном в 300 разів швидше в порівнянні з киснем, витісняючи останній і утворюючи досить стійку сполуку – карбоксигемоглобін . В результаті відбувається кисневе голодування організму в цілому, що може призвести до летальних наслідків.

Ознаки отруєння.

   Поява перших ознак та ступінь тяжкості отруєння оксидом вуглецю залежить від кількості газу в атмосфері, в якому знаходиться постраждалий. Крім того на це впливає час контакту з загазованою атмосферою, а також умови, при яких виникає отруєння.

   Невеликі його дози викликають запаморочення, головний біль (ніби “обруч” на голові), послаблення пам’яті, уваги, головокружіння, відчуття втоми і вповільнення реакції постраждалого,виникає відчуття тяжкості та пульсація в голові, потемніння та мерехтіння “мушок” в очах, шум у вухах.

   У подальшому виникає почервоніння обличчя, серцебиття, слабкість, нудота і блювання.

   При тяжких отруєннях приєднується м’язова слабість, дихання стає поверхневим, пульс стає частим, зіниці розширюються. Виникає сплутаність свідомості, наростаюча сонливість змінюється втратою свідомості. В умовах м’язового розслаблення виникає мимовільне випорожнення кишечнику і сечового міхура. Обличчя набуває блідо-синюшного забарвлення. При явищах пригнічення серцевої діяльності, дихання, виникнення судом може настати смерть.

Перша допомога при отруєнні-негайна!!!

Постраждалого необхідно негайно винести із загазованого приміщення на свіже повітря; розстебнути верхній одяг, комір сорочки і пояс. 

Якщо є можливість, потрібно принести з аптечки кисневу подушку.

На голову і груди кладуть холодний компрес і змочений холодною водою шматок тканини, рушника, носової хустинки.

Якщо потерпілий при свідомості, його потрібно напоїти міцним чаєм, чи кавою. Ні в якому випадку не можна давати алкоголю

При відсутності свідомості-дати до носу ватку з нашатирним спиртом з метою стимуляції дихальних рухів.

За відсутності диханнярозпочати штучне дихання «рот до роту» або "рот в ніс".   

Після надання першої допомоги потерпілого необхідно швидко відправити у лікарню, викликавши машину «швидкої медичної допомоги» за телефоном «103»

Основний метод лікування отруєних чадним газом – гіпербарична оксигенація. При цій методиці в організм постраждалого подається кисень під тиском, що сприяє розриву СО з гемоглобіном. Тим самим відновлюються природні механізми транспортування кисню, ліквідовується кисневе голодування, зникають явища інтоксикації.

Як уникнути отруєння чадним газом?

  • Під час користування газовими приладами тримайте відкритою кватирку чи встановлюйте вікно на провітрювання;

  • не використовуйте опалювальні прилади при відсутності тяги в димарі;

  • під час установки газової колонки, котла передбачте окремий димар для відведення продуктів згорання;

  • якщо ви використовуєте тверде паливо, не зачиняйте витяжку до моменту повного згорання палива;

  • не користуйтеся газовими приладами при сильних поривах вітру, адже може утворитися зворотна тяга. Стежте за кольором полум’я на пальниках: він має бути синім або фіолетовим. Жовте полум’яце ознака неповного згорання газу, тож необхідно відрегулювати подачу повітря в пальник;

  • не користуйтеся газовими приладами не за призначенням! Наприклад, не використовуйте газову плиту для обігріву приміщення;

  • експлуатуйте тільки справні газові прилади.

  • при роботі  автомобільного двигуна в одномісному гаражі- відкривайте   двері чи вікно.

 

Які б не були ефективними методи лікування отруєння чадним газом, всі ми маємо бути максимально пильними як в побуті, так і на виробництві для уникнення нещасних випадків.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь