Космацька громада
Івано-Франківська область, Косівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Інформація

Дата: 31.05.2022 11:19
Кількість переглядів: 128

Повідомлення RASFF щодо несанкціонованого використання бамбука в меламінових лотках 

 

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області доводить до відома про отримання інформаційного повідомлення системи RASFF від 01.04.2022 р. №2022.1640-fup6 стосовно виявлення несанкціонованого використання бамбука в меламінових лотках, що експортувалися з Польщі (виробник: Idanna Aps, Denmark; постачальник: JYSK Sp. Z o.o., Poland), до України (роздрібний продавець: магазини JYSK).

Шановні споживачі! У разі виявлення в обігу цієї продукції, просимо негайно повідомити Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області за тел.: (0342) 51-13-89 або звертайтесь до територіальних управлінь. 

 

Довідково: 

Бамбук не дозволений для використання як добавка до пластикових матеріалів, що контактують з харчовими продуктами (даний тип продукції не відповідає стандартам Європейського Союзу). 

Меламіновий посуд виробляється з меламінформальдегідної смоли. Основні властивості матеріалу – легкість і ударостійкість. Встановлено, що при виробництві меламінформальдегідної смоли лише 0,002% шкідливих сполук може перейти на продукти.

Управління з нагляду за продуктами і медикаментами США (FDA) провело дослідження і з’ясувало, що щоденне допустиме споживання меламіну становить 0,063 мг на 1 кг ваги. При цьому кількість шкідливих сполук, які можуть виділятися посудом, становить в 250 разів менше токсичного рівня. Для того, щоб розпочався процес міграції меламіну в продукти, температура посуду повинна бути більше 70°C, тому рекомендовано мити такий посуд водою з температурою нижче 70°С, не використовувати його для підігріву їжі в мікрохвильовій печі або духовці. Збільшенню міграції шкідливих речовин сприяє не тільки висока температура, але й продукти з високою кислотністю: оцет, томатний і апельсиновий сік, кисломолочні продукти (йдеться про тривалий контакт таких продуктів з меламіновим посудом).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь