Космацька громада
Івано-Франківська область, Косівський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Інформація

Дата: 11.11.2021 12:31
Кількість переглядів: 159

З 8 листопада невакцинованих освітян та держслужбовців

відсторонятимуть від роботи

 

З 8 листопада 2021 року керівників підприємств зобов’язали відсторонювати від роботи невакцинованих працівників, які підлягають обов’язковій вакцинації, але які відмовляються або ухиляються від проведення таких обов’язкових профілактичних щеплень проти СOVID-19.

Такі зміни внесено постановою Кабінету Міністрів України від 20.10.2021 № 1096 до постанови Кабінету Міністрів України від 09.12.2020 № 1236, зміни набирають чинності з 08.11.2021 р.

Наказом від 04.10.2021 № 2153 МОЗ України затвердило Перелік організацій, представники яких підлягають обов'язковій вакцинації проти COVID-19. Відповідно до Наказу обов’язковим щепленням проти COVID-19 підлягають працівники:

  • центральних органів виконавчої влади та їхніх територіальних органів,

  • місцевих державних адміністрацій та їхніх структурних підрозділів

  • працівники закладів освіти

Працівники вказаних підприємств мають високий ризик захворіти на COVID-19, оскільки мають багато соціальних контактів під час роботи. Водночас, інфікування хоча б одного працівника несе ризик інфікування усіх інших працівників, які перебували з ним в контакті та, додатково, потребує самоізоляції великої кількості колег.

У першу чергу керівник підприємства має проінформувати працівників про правові наслідки у випадку ухилення або відмови від щеплення. Йдеться про відсторонення від роботи без збереження заробітної плати до часу усунення причин, які зумовили відсторонення – тобто отримання щеплення

Проте не можна відстороняти від роботи працівників, що мають протипоказання до вакцинації та надали відповідний медичний висновок, виданий закладом охорони здоров’я. Наразі форма довідки про протипоказання перебуває на затвердженні у Центральних органів виконавчої влади.

У медичній довідці не вказуватимуть діагноз, а тому керівник може вимагати її цілком законно. Керівник підприємства має контролювати проведенням обов’язкових профілактичних щеплень проти COVID-19 серед працівників та відсторонення від роботи тих, хто не вакцинувався.

Якщо працівник ухиляється або відмовляється від проведення щеплення, то керівник підприємства має відсторонити його від виконання професійних обов’язків. Для цього він складає відповідний акт. Відсторонення відбувається шляхом видання наказу або розпорядження керівника з обов’язковим доведенням його до відома особам, які відсторонюються.

Важливо, що звільняти працівника через відсутність щеплення незаконно. Для цього відсутні правові підстави. Щойно працівник отримав принаймні одне щеплення проти COVID-19, то підстав для продовження його відсторонення від роботи немає. Отримання принаймні першої дози не вважається ухиленням або відмовою від вакцинації. У такому випадку він має бути допущений до роботи. Якщо під час перевірки уповноваженого органу виявиться, що на підприємстві працюють особи, які ухиляються або відмовляються від щеплення, у такому випадку йдеться про порушення ст. 44-3 КУпАП «Порушення правил щодо карантину людей».

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь