Космацька громада
Івано-Франківська область, Косівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Порядок присвоєння почесного звання України «Мати-героїня»

Дата: 04.09.2017 08:56
Кількість переглядів: 1778

Відповідно до Закону України «Про державні нагороди» почесне звання України є державною нагородою і є вищою формою відзначення громадян за видатні заслуги перед Україною.
Відповідно до Положення про почесні звання України, затвердженого Указом Президента України від 29 червня 2001 року № 476/2001 почесне звання України «Мати- героїня» присвоюється жінкам, які народили та виховали до восьмирічного віку п’ятьох і більше дітей, у тому числі дітей, усиновлених у встановленому законодавством порядку, враховуючи вагомий особистий внесок у виховання дітей у сім’ї, створення сприятливих умов для здобуття дітьми освіти, розвитку їх творчих здібностей, формування високих духовних і моральних якостей.
Жінка подає заяву щодо підготовки потрібних документів на порушення клопотання в органи місцевого самоврядування. Саме звідси починається збір, обробка інформації, підготовка і винесення основного рішення - підтримати кандидатуру на висунення на здобуття почесного звання «Мати-героїня» чи відмовити. Якщо ж жінці відмовили, то має бути зазначено причину такого рішенні.
Багатодітній матері до заяви також потрібно такі документи:
- копії паспорта багатодітної матері (1,2.3,10 та 1 1);
- копії свідоцтв про народження дітей;
- якщо дитина померла, копія свідоцтва про смерть;
довідки-характеристики з місця навчання кожної дитини (шкільного і студентського віку);
- характеристики з місця роботи кожної дитини, яка працює.
На основі всіх зібраних документів органами місцевого самоврядування складається нагородний лист.
Обов’язкова інформація у нагородному листі (за наказом №76 служби у справах дітей та сім’ї «Про порядок подання кандидатур на присвоєння почесного звання України «Мати-героїня») кандидатури на присвоєння почесного звання України «Мати-героїня»:
- про відсутність фактів судимостей у жіпки-кандидата; ,
- про відсутність фактів судимостей у кожного з дітей;
- дата народження дітей;
- про освіту кожного з дітей (де навчалися, який заклад закінчили);
- про відсутність перебування кожного з дітей в інтернатних закладах;
- місце роботи;
- як характеризуються в робочому колективі;
- якою громадською діяльністю займалися чи займаються;
- особисті досягнення, успіхи;
до свідоцтва про смерть дитини, де не вказано причину смерті, додавати копію довідки про причину смерті дитини.
Перелік документів, які необхідно подати до управління праці та соціального захисту населення Косівської райдсржадміністрації для подання присвоєння почесного звання «Мати-героїня»:
лист на ім я начальника управління праці та соціального захисту населення Косівської райдержадміністрації про порушення клопотання про присвоєння почесного звання «Мати-героїня»;
- нагородний лист встановленої форми;
протокол засідання, де порушується питания висунення кандидатури на присвоєння почесного звання;
- копія паспорта громадянина України;
- копії свідоцтв про народження дітей;
- копії документів про освіту дітей;
- характеристики дітей з начального закладу, якщо дитина навчається, або з місця роботи, якщо працює (щодо кожної дитини окремо);
виданий органом внутрішніх справ документ про наявність чи відсутність відомостей стосовно дітей, які перебувають на обліку правопорушників, що не досягли 18 років, у тому числі звільнених зі спеціальних виховних установ;
довідка про наявність або відсутність судимості в особи, яку представляють до нагородження, та в кожного з дітей, яким виповнилося 14 років;
- за наявності та за бажанням матері - копії грамот, дипломів, подяк, свідоцтв, листів для визначення внеску жінки в розвиток творчих здібностей дітей, формування в них високих духовних і моральних якостей.

Після цього документи подаються до управління праці та соціального захисту населення Косівськоі райдержадміністрації. яка вивчає їх. Підтримані тут документи направляються до департаменту соціальної політики Івано-Франківської ОДА. Після розгляду департаменту підтримані нагородні матеріали надсилаються до Міністерства соціальної політики України. Схвалені Міністерством нагородні документи надсилаються до Адміністрації Президента України, де їхній розгляд може тривати рік. а то й більше.
Випадки відмови в отриманні звання
Причиною такого рішення може бути те, що діти були засуджені умовно або перебували у місцях позбавлення волі, а також без поважних причин виховувалися в закладах інтернатного типу або перебували під опікою, або народження та проживання за кордоном (найчастіше), вчинення суїциду одного з дітей. Але ці умови не прописані в законах, проте цього вимагає Комісія державних нагород та геральдики Адміністрації Президента України.
За який період часу розглядаються подані документи?
Закону про період часу розгляд) подань на присвоєння почесного звання України «Мати-героїня» не має, проте згідно з Законом України «Про звернення громадян» повний пакет документів розглядаються протягом місяця.
Тепер, аби отримати винагороду, жінка, якій вже присвоєно почесне звання, або уповноважена нею особа подає до управління праці та соціального захисту населення Косівськоі РДА лише заяву про виплату винагороди, де зазначено спосіб виплати (на особовий банківський рахунок) та копію сторінок паспорта з даними про прізвище, ім’я, по-батькові, місце реєстрації. Винагорода виплачується відповідно до Закону України "Про державні нагороди України" (JJÏ49J4). у десятикратному розмірі прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб. Після подачі всіх документів управління праці та соціального захисту населення формує особову справу, до якої додає ксерокопію Указу Ірезидента України про присвоєння жінкам почесного звання «Мати-героїня».
У_Еазй якщо жінка самостійно не може подати пакет документів із певних причин то замість неї може звернутися уповноважена особа з нотаріально засвідченим документом, що підтверджує її право представляти жінку, якій присвоєно почесне звання.
Жінці, удостоєній почесного звання, вручаються нагрудний знак та посвідчення до почесного звання встановленого зразка.
Чи потрібно переоформлювати документи матерям, яким присвоєно звання «Мать-героиня» колишнього СРСР для здобуття звання «Мати-героїня»?
Таким багатодітним матерям також необхідно зібрати повний пакет документів для того, щоб одержати почесне звання України, а наявність звання колишнього Союзу PCP дає переваги для присвоєння почесного звання України.
НЕОБХІДНО ПАМЯТАТИ:
Остаточне рішення про присвоєння почесного звання приймається Комісією державних нагород та геральдики при Президентові України.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь