Космацька громада
Івано-Франківська область, Косівський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

РІЗДВО В КАРПАТАХ ДЛЯ ДІТЕЙ ЗІ СХОДУ

Дата: 15.01.2018 11:50
Кількість переглядів: 1330

Протягом 4 років поспіль в Івано-Франківській області організовується для дітей  зі сходу відпочинок на зимових канікулах. Цього року до Космацької ОТГ завітало 26 дітей та 4 супроводжуючих осіб із Донецької області, з м. Маріуполя, які гостювали у громаді з  03-09 січня 2018 року. Всіма заходами із перебуванням і відпочинком дітей опікувалися керівництво Космацької ОТГ, відділ освіти, молоді та спорту Космацької ОТГ, директори закладів середньої освіти. Коли вони приїхали, їх одразу розмістили по сім’ях у населених пунктах  Космацької ОТГ: с. Космач, с. Брустурів, с. Прокурава.

            Вже на наступний день, дітей чекало багато цікавого: майстер-клас із хореографії, який проводився у Космацькій ЗОШ І-ІІІ ступенів під керівництвом Костюк П.М. Можете уявити, настільки діткам було цікаво, адже танці – це завжди весело! Виступ учнів Прокуравської ЗОШ І-ІІ ступенів – не менш захопливе видовище.

          І наостанок – похід в Еко-дім «Бутинар». Він знаходиться тут, у мальовничому Космачі. Будинок стоїть на невеликому ставку. Дерев’яна споруда, вид на гори і лісова територія – все, що потрібно для справжнього відпочинку, і те, що дало нашим гостям розслабитися, і хоч на хвилинку забути, що на даний момент коїться на сході нашої країни.

          Наступного дня, дітей чекав похід в музей Довбуша. Хата-музей, де розміщена колекція Михайла Юсипчука-Дідишина. Тут зібрано предмети побуту, зброю часів опришківського руху та рідкісні речі: бартки, топірці, кептарі, череси. Також незвичайні скульптури з дерева і каменю. За розповідями, діти дізналися, що біля хати, в якій розміщений музей, понад три століття тому, було смертельно поранено легендарного опришка – Олексу Довбуша.

        Потім майстер-клас із писанкарства (Дзвінчук М.П.). Діти зрозуміли,   що кожна писанка – це ніби маленький світ. На Космацькі писанки, неможливо не дивитися з захопленням, адже у кожну писаночку, майстриня вклала свою душу, свій світ, який називається – мистецтво! У Карпатах недаремно кажуть: «Допоки пишуть писанки, доти буде світ, а коли перестануть, тоді світ скінчиться».

        А наприкінці дня – майстер-клас із виробів з сиру.  Сир для гуцулів – другий хліб, а можливо і перший. Адже  на полонині пшениця не росте, а ось сир із молока пастухи роблять постійно.

       Ось і 6 січня. Сім’ї  в яких проживали гості зі сходу,  ознайомили всіх їх з народними традиціями святкування Святвечора (Багатої куті). В нас на Гуцульщині, до цього свята готуються надзвичайно відповідально, адже це Різдво, важлива подія для всього людства. Не обійшлося без відвідин і Божих Храмів у населених пунктах Космацької ОТГ, де діти ознайомилися з народними традиціями святкування Різдва Христового на Гуцульщині.

      Відбулася також екскурсії до «Музею лісової скульптури», автор-директор І. А. Фартушний, смт. Яблунів Косівського району, туристично-мистецького комплексу «Маєток Святого Миколая» у с. Пістинь Косівського району, після заспіваної колядки Миколай вручив подарунки дітям (за підтримки Косівської районної ради).

         Після поїздки, на гостей очікувала зустріч із працівниками Будинку культури с. Космач, які зібралися біля різдвяної ялинки, щоб всі разом поколядувати.

         Так непомітно і наступив день, коли дітям потрібно повертатися до своїх домівок. В цей же день наші гості завітали до зеленої садиби «Музей вівчарства» де розповіли їм як на Гуцульщині випасалися і випасаються отари овець на високих схилах наших гір; бібліотеку с. Космач, працівники якої розповіли їм про історію нашого села, його побут, традиції і обряди. Звернули увагу на виставку Космацької вишивки, яка представлена в читальному залі. Також розповіли про відомих людей села: писанкарок, вишивальниць, художників, майстрів по виготовленню виробів з дерева і шкіри. Познайомили дітей  з виставкою гуцульських музичних інструментів. На завершення діти завітали до «Музею старожитностей» с. Космач.

         На такій цікавій ноті, наші гості Покинули Космач. Час дуже швидко пролетів, хотілось би, щоб дітки ще хоч трохи тут побули, не хотілось відпускати їх назад…..

        Хочемо висловити щиру подяку тим, хто прийняв дітей у свої сім’ї, що дало можливість відчути їм справжнє святкування Різдва на Гуцульщині, всім тим, хто віддав часточку свого тепла. Також хочеться подякувати керівництву Космацької ОТГ та її працівникам, начальнику відділу освіти, молоді та спорту Космацької ОТГ, директорам закладів середньої освіти Космацької ОТГ за велику роботу, яку вони зробили для наших друзів, бажаємо наснаги у роботі і житті!  Слава  Україні!

 

Микола Палійчук, методист відділу освіти,

                                                                                                                                              молоді та спорту Космацької ОТГ



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь